eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lendvai: vesztésre állnak a kormánykergetést vizionálók

Politikai összefüggés van Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének politikája és a március 15-i budapesti rendzavarás között - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

A Fidesz nagygyűlésének egyetlen résztvevője sem felelős a történtekért, rendészeti összefüggés nincs a nagygyűlés és a zavargások között, de erkölcsi és politikai összefüggés van a Fidesz elnökének egész politikája és a rendzavarások között - vélekedett a kormánypárti politikus.

Lendvai Ildikó szerint ez a politika felbújt, utat nyit és fölment: felbújt a rendbontásra, utat nyitott aznap, és fölment utólag.

Felbújt, hiszen hónapok óta azt lehet hallani, hogy a népnek joga van a kormány elkergetésére; utat nyitott, amikor Orbán Viktor a maszkos rendőrök elleni bátor fellépést dicsőíti - fűzte hozzá.

Mint mondta, ez a politika utólag is fölment, mivel a jobboldali politikusok első reakcióiban egy szavuk sincs a gyújtogatókra.

A frakcióvezető szerint a csütörtökön történtek tanulsága az, hogy az ünnep és a botrány versengésében az ország egészét tekintve az ünnep áll győzelemre.

Az ország számos vidéki városában és Budapest több kerületében együtt ünnepeltek jobb- és baloldaliak - mondta.

"Akik új forradalmat, forradalmi kormánykergetést vizionáltak (...) ismét vesztésre állnak" - fogalmazott.

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik bár kritikusan szemlélik a kormány tevékenységét, de nem gondolták, hogy ezt a nemzeti ünnep szónokainak megdobálásával, kifütyülésével kell kifejezniük.

Hozzátette: köszönet illeti azokat is, akik "erős kritikával figyelik az ellenzék vezérének tevékenységét", de eszük ágában nem volt a Fidesz rendezvényét megzavarni.

A képviselő elmondta: azt feltételezi, hogy ez a politika, amely felbújt, utat nyit és fölment, akaratlanul teszi mindezt.

Ha akaratlanul teszi ezt, akkor arcvesztés nélkül választhat más utat, arcvesztés nélkül ki tud hátrálni az árpádsávos zászlók mentegetéséből, a kettős beszédből - közölte.

Lendvai Ildikó szerint csütörtökön bebizonyosodott, hogy a vandáloknak nincs tömegtámogatásuk, ezért tudott a rendőrség "nyugodt erőként" viselkedni.

Az MSZP frakcióvezetője üdvözölte Bene László országos rendőrfőkapitány bejelentését, miszerint hétfőn lebontják a Parlament körüli kordont. Elmondta: eddig sem a kormány vagy a kormánypárti politikusok féltek, a törvényhozás színhelyét féltették.

Egy Budaházy György elfogására vonatkozó kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta: egy körözött személyt akkor kell elfogni, amikor megtalálják.

Bűnt akkor követtek volna el a rendőrök, ha nem teszik azt, ami törvény adta kötelességük - mondta.

Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira, miszerint a csütörtök este történtek a hatalom érdekét és nem a Fidesz érdekét szolgálták, a szocialista politikus elmondta: senkinek nem használt az, ami történt.

Súlyosan téved, ha azt hiszi, hogy ami az országnak árt, az a kormánynak használ - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×