eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Fábry: ezen nem lehet túllépni

Fábry Sándor szerint az őszi eseményeket "sanda politikai szándékok gerjesztették". A humorista a Heti Válasznak adott interjúban beszélt arról, hogy miként vélekedik a politika és az értelmiség helyzetéről, felelősségéről, a Gönczöl- és a Morvai-bizottság jelentéséről és a kormányzati költekezésről.

Ellenkező előjelű weimarizálódásnak látja a tavaly történteket Fábry Sándor humorista, aki szerint "ha a roncsok közül nem bányásszuk elő a demokrácia fekete dobozát, nem fejtjük meg, mi van rajta, még nagyobb bajok lesznek".

A humorista a Heti Válasznak adott hosszú interjúban úgy vélekedett: "ami ősszel történt, azt sanda politikai szándékok gerjesztették. Az, hogy a kormány ellen tüntetni merészelőket megijesszék, azokat pedig, akik a számlákat vizslatva foglalják egyre cifrább jelzős szerkezetekbe miniszterelnökünk nevét, meggyőzzék: félni a fasiszta csőcseléktől kell. Meg a terroristáktól."

A Gönczöl-bizottság és 1956

Fábry Sándor szerint a Gönczöl-bizottság jelentésében foglaltak "emlékeztetnek az 'ellenforradalom négy okát' megjelölő 1956 utáni kora kádárista szösszenetre". A showman utalt arra, hogy a Gönczöl-bizottság tagjai egyetlen letartóztatottal sem beszéltek, szemben a Morvai-testülettel.

A televíziós személyiség szerint nem lehet túllépni azon, hogy "a rendőrök egyeseket órákon át a Magyar Rádió udvarán térdepeltettek", ami Fábry Sándort a chilei Pinochet-diktatúrára emlékezteti. "A módszerekért persze nem kellett Dél-Amerikáig menniük, bizonyára megvannak még az 56-os receptek a pártszékházban" - fogalmazott a showman.

A hatalomnak jól jött a balhé

Fábry Sándor úgy vélte: be kell szüntetni az ellentmondásos rendőri tanúvallomások alapján indult eljárásokat, "a jogtalanság ugyanis az azonosító nélkül randalírozó rendőrökkel kezdődött. Jobb helyeken az ilyennek terrorista a neve". A humorista ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyertyának a tévészékháznál megsérült rendőrökért is égni kell.

A televíziós személyiség szerint "a hatalomnak úgy kellett ez a balhé, mint egy falat kenyér: lehet csőcselékezni, fasisztázni, meg arról szipogni, hogy mi vagyunk a békés többség, a nyugalom letéteményesei. Köszönjük szépen, megkaptuk már azt a rettenetes nyugalmat. Harminchárom éven át élvezhettük".Fábry Sándor abban sem bízik, hogy az Európai Uniós pénzek majd alapvető változásokat hoznának a magyar gazdaságban. "Ez a garnitúra csak az előző ciklusban 6200 milliárd forint kölcsönt és 1400 milliárd forint privatizációs bevételt szórt a szélbe. Ennél mindenképp kevesebb az, amit a következő hat évben az EU-tól kaphatunk. Tehát tüntettek már el nagyobb összeget is, ez sem okoz majd gondot nekik" - vélekedett.

A televíziós személyiség ellentmondást vélt felfedezni abban, hogy míg szeptember 19. után két nap alatt, gyorsított tárgyalásokon "éveket varrtak rá emberekre", addig a Kulcsár-ügyről "évek óta nem hallunk jószerivel semmit".

Visszahelyezni alapértékeket

Fábry Sándor a Heti Válasznak adott interjúban beszélt az értelmiség felelősségéről is. "Ami tavaly történt, gyalázat. Aki ezt médiamunkásként, értelmiségiként segít a szőnyeg alá söpörni, akár egykor 56-ot, bűnrészes gazember. Aki csak kussol, cinkos" - jelentette ki.

A humorista szerint vissza kellene helyezni egy-két alapértéket, mint az igazság, a becsület, a tisztesség, a méltányosság, a bűn, a gyalázat a megfelelő helyre. "A politika mindent maga alá temetett" - vélte Fábry Sándor, aki szerint "akik szeptember 17-én utcára mentek, nemcsak a kormány fölött mondtak ítéletet, hanem az azt leváltani képtelen politikai elit fölött is".

A teljes interjút elolvashatják a Heti Válasz legújabb számában. Az újság honlapját itt érhetik el!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×