eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem tartja magát bűnösnek Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója

A vádirat ismertetésével elkezdődött a szegedi fűszerpaprika-ügy tárgyalása a Szegedi Városi Bíróságon. Az ügy még 2004-ban kezdődött, amikor kiderült, hogy vád szerint a Szegedi Paprika ZRt. termékeiben rákkeltő anyagot találtak.

A vádat képviselő Garamvölgyi Balázs ügyész ismertette vádirat szerint a B. András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, P. Tibor, a cég fűszerpaprika üzletágának vezetője, valamint B. Klára a cég gyártásvezetője folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettét és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségét követte el.

A vádirat szerint az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. képviselője 2004 májusában értesítette a Szegedi Paprika Rt.-t, hogy a cég által szállított fűszerpaprika-őrlemény aflatoxintartalma meghaladja a határértéket.

A reklamációt a szegedi cég jogosnak találta, ezért a 20 ezer kilogramm kifogásolt őrleményt visszáruként átvette. Az első- és másodrendű vádlott döntése alapján, a harmadrendű vádlott segítségével a szennyezett árut forgalomba hozatali szándékkal felhasználták.

Belföldön hozták forgalomba

Részben belföldi csemegeőrleményt készítettek belőle, részben pedig 50 százalékos keveréssel az osztrák cég részére higított fűszerpaprika őrleményként visszaszállították. A belföldi csemegeőrleményből a cég több mint 3.700 kilogrammot értékesített is.

Az ügyész ismertetése szerint az aflatoxin igen erős rákkeltő anyag, így nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne lennének megfigyelhetők az anyag káros hatásai.

A rákkeltő Aflatoxin

Az élelmiszerek aflatoxintartalmára az Európai Bizottság határozata szab meg határértéket. A jogszabályok alapján a határértéket meghaladó aflatoxintartalmú élelmiszert tilos forgalomba hozni és tartani, illetve más élelmiszerbe keverni.

A Szegedi Paprika Rt. 2003-ban és 2004-ben több százezer kilogramm fűszerpaprika félterméket importált a Dél-Afrikai Köztársaságból, Brazíliából, Peruból, valamint paprikaőrleményt vásárolt Spanyolországból.

Az importot tartalmazó fűszerpaprika-őrleményeket a cég oly módon hozta forgalomba különböző fogyasztói kiszerelésekben, hogy annak csomagolása az áru származási helyéről megtévesztő tájékoztatást adott.

"Kiváló Magyar Élelmiszer"

Azokon a "Szegedi Paprika" feliratot tüntette fel, esetenként "Magyar Termék Nagydíj" és "Kiváló Magyar Élelmiszer" védjegyekkel látta el.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján a fűszerpaprika-őrleményen nem lehet feltüntetni magyar tájkörzetet, amennyiben az importált fűszerpaprikát is tartalmaz.Azt állítja: nem bűnös

Ártatlannak vallotta magát szerdán a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, B. András, akit az ügyészség folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettével és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségével vádol.

A Szegedi Városi Bíróság előtt a szakember kijelentette: megalapozatlannak tartja az ügyészség vádjait.

Nem ismerték el

B. András elmondta: a cég legnagyobb exportpartnere, a Kotányi Kft. üzletpolitikai okokból rendszeresen kifogásokat emelt a kiszállított áruval kapcsolatban. Céljuk az volt, hogy árengedményeket csikarjanak ki.

A vádlott közölte: az osztrák cég kifogását a vádiratban szereplő 20 ezer kilogrammos szállítmánnyal kapcsolatban - amelyről csupán egy e-mail üzenetet, nem pedig jegyzőkönyvet kaptak - soha nem ismerték el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×