eur:
391.12
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jogtalanul szedhetik majd a vizitdíjat?

Törvénytelen lehet a vizitdíj-fizetés a kórházakban, ha a tulajdonos elmulasztja megalkotni a pénzbeszedési szabályozást, a tulajdonos önkormányzatok esetében a döntés több hetet is igénybe vehet. A vizitdíjról szóló jogszabály emellett sokszor az orvos szubjektivitására bízza a térítés beszedését.

A Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke szerint az idáig megjelent szabályok körvonalazzák azokat a helyzeteket, amikor fizetniük kell a betegeknek, és azokat, amikor nem. Aggályok akkor merülnek fel, amikor az orvos dönti el, hogy be kell-e fizetni a vizitdíjat.

Varga Ferenc az InfoRádióban azt mondta: ez utóbbi kategóriába sorolja azokat a szituációkat, amikor sürgősségi ellátásra van szükség, vagy a beteg véli úgy, hogy sürgős ellátásra szorul, esetleg olyan tünetek merülnek fel, amelyek miatt később szorul sürgős beavatkozásra a páciens.

Azt is az orvosnak kell felmérnie, hogy egy adott vizsgálat összefügg-e kórral, amiért a beteg mentesülne a vizitdíj-fizetés alól - tette hozzá Varga Ferenc.

A kórházszövetség jelölt elnöke szerint sok az esetek 5-10 százalékában az orvos saját belátására van bízva, hogyan ítéli meg a jogszabályt.

Vagy kell vagy nem kell

Kell majd fizetnie például annak a daganatos betegnek, aki szemvizsgálatra érkezik, nem kell azonban megtérítenie a kórházi napidíjat annk a páciensnek, aki fertőzés gyanújával kerül be egy intézménybe.

Varga Ferenc úgy véli, február 15-től lesznek olyan esetek, amikor megkérdőjelezhető a díjbeszedés jogszerűsége, ennek gyakorlata azonban ki fog alakulni.

Túl gyorsan vezetik be a szabályt, amit nem kellő alapossággal készítettek elő, így néhány nap, hét vagy akár egy hónap is eltelhet, amíg a beszedések teljesen jogszerűvé válnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×