eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Molnár Lajos dönthet a kórházi ágyak többségéről

A hétből öt regionális egészségügyi tanács visszaküldte az egészségügyi miniszternek az ágyszámcsökkentésre, és az ágyak elosztására vonatkozó javaslatát. Az észak- és a közép-magyarországi egészségügyi tanácsban még nem döntöttek. Erre január 28-ig van lehetőségük.

"Mi lesz a finanszírozással, mit terveznek a járóbeteg-szakellátásban? Amíg ezekre nem tudják a választ, nem dönthetnek az ágyszámokról" - nyilatkozta a Dél-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács elnöke.

"A reformelképzelés annyi sebből vérzik, hogy nem tudunk vele mit kezdeni. Ez egy ágyszámháború" - fogalmazott Gelencsér Attila.

A kérdésre, miszerint nem lett volna-e jobb helyi szinten megegyezni, mivel így a miniszter hozhatja meg a végső döntést, Gelencsér Attila azt mondta: "az a minimum, hogy az ember bízik a kormányban, hogy nem tereli egyik régiót sem rosszabb helyzetbe. A minisztérium dolga, hogy biztosítsa a gyógyuláshoz való hozzáférést. Arra gondolni sem merünk, hogy olyan javaslatot tegyen le a miniszter az asztalra, ami még nagyobb káoszt teremt."

A miniszter dönt

Eddig a hétből öt regionális tanács elutasította a miniszter javaslatát. Az észak- és a közép-magyarországi egészségügyi tanácsban még nem döntöttek. Erre január 28-ig van lehetőségük.

A jogszabály szerint az új struktúrának március végéig kell felállnia - áprilistól ugyanis aszerint finanszíroznak. Ha a régióban nincs megegyezés, akkor az egészségügyi miniszter dönt.

Molnár Lajos az ajánlásában úgy fogalmazott: törekedni kell a párhuzamosságok megszüntetésére, a fenntartási költségek racionalizálása érdekében - ha lehet - csökkenteni kell a telephelyeket is.

Figyelembe kell venni azt is, hogy később az ellátásnak meglegyen a személyi és tárgyi feltétele.

Molnár Lajos közölte: amennyiben valamely régióban mégsem születne a törvény által előírt egyhangú döntés, úgy a miniszteri határozatot a fenti célok figyelembe vételével, a többségi vélemény minél teljesebb érvényesítésével hozza meg.

Ellentétes nézetek

Molnár Lajos javaslata az MSZP-n belül is vihart kavart, többen tiltakoztak. Ezek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a távirati irodának január 12-én azt mondta, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszter kórházlistával és ágyszámokkal kapcsolatos javaslata csak kiindulópont, amelyet vita követ majd, melynek során változni fog a tervezet.

A kormányfő hangsúlyozta: érdemes megfontolni a kórházigazgatók, polgármesterek és parlamenti képviselők véleményét is. A Népszabadság úgy tudja, Molnár Lajos hajlandó további egyeztetésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×