eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Fidesz: a kormány eltitkolta Brüsszel döntését

A Fidesz szerint az Európai Bizottság megszakította a magyar operatív programok elbírálását, és a kormány eltitkolta ezt.

Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: a kormány decemberben küldte el az operatív programokat Brüsszelnek, az Európai Bizottság azonban december 21-ei válaszlevelében - a kormány állításával ellentétben - nemcsak technikai problémákat jelzett, hanem súlyos intézményi hiányosságokat is megállapított.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a testület emiatt nem tartja be az operatív programok elbírására megszabott négy hónapos határidőt, így legalább fél évvel késnek a pályázatok.

Szerinte a kormány az uniós pályázatok tekintetében ugyanazt a látványpolitizálást folytatja, mint más területeteken, úgy tesz, mintha minden a legtökéletesebben menne, közben pedig csak "fantompályázatokról" lehet beszélni.

Mint mondta, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján ugyan szerepel nyolc lehetséges pályázat, ám amíg nincs jóváhagyott operatív program, addig minden kockázatot a magyar állam visel.

Pelczné Gáll Ildikó megjegyezte: brüsszeli források a március előtt kiírt pályázatokat irreálisnak, az áprilisban kiírtakat pedig közepes kockázatúnak tartják, a maradékot pedig júniusra datálják, amikor az operatív programokat várhatóan elfogadják majd.

A fideszes politikus kitért arra, hogy nincsenek készen az akciótervek és a projektlisták.

Nincsenek meg a programok felett eljáró irányító hatóságok és nem kötöttek szerződést a közreműködő szervezetekkel sem - hangsúlyozta.

Hozzátette: van viszont hallgatás, magyarázkodás, és újra beindult az ígérgetés a 100 százalékos lehívásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×