eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Agglomerációs bérlet: Budapest 100 milliót kér a településektől

Csak 13,5 százalékkal drágulnának a buszokon és a HÉV-eken az agglomerációs településekre érvényes tavalyi tömegközlekedési bérletárak, ha a tarifák változásában érintett 16 település februártól mintegy 100 millió forintnyi költséggel hozzájárulna a járatok finanszírozásához.

Az erről szóló javaslatot pénteken terjeszti a települések elé a fővárosi önkormányzat és a gazdasági minisztérium vezetése.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy sikerült egy olyan modellt és elvi finanszírozási konstrukciót kidolgozni, amely ezzel a mintegy 10 százalékos hozzájárulással lehetővé tenné, hogy az agglomerációban csak a budapestihez hasonló, átlagosan 13,5 százalékos tarifaemelés legyen a tömegközlekedési járműveken.

A szocialista politikus közölte, hogy a főváros és a szaktárca 1,2 milliárd forintos többletterhet vállalt a helyzet rendezése érdekében, és ennek köszönhetően a bérletek ára akkor is jelentősen csökkenni fog, ha a 16 település nem járulna hozzá a járatok finanszírozásához.

A főváros és a tárca javaslatának fontos eleme, hogy nemcsak a tanulóbérletek, hanem a nyugdíjasbérletek ára is jelentősen mérséklődne - tette hozzá Hagyó Miklós.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×