eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Vissza kell vinni a német szemetet

Vissza kell vinni a Németországból illegálisan beszállított bálázott hulladékot, mert egyetlen magyarországi hulladékdepóban sem lehet lerakni a beszállított szemetet. A szállítás költségeit a feladónak kell biztosítania.

A Németországból beszállított szemét nem számít "zöld listás" hulladéknak, és vissza kell szállítani a feladás helyére, a feladó költségén - mondta a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségének igazgatója.

Az európai uniós és az azokkal kompatibilis magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a Németországból behozott hulladékot Magyarországon el lehessen helyezni - tette hozzá Jeszták Lajos.

A jogszabályok szerint a magyarországi hulladéklerakóba csak olyan anyagot lehet elhelyezni, ami már semmire sem hasznosítható: a szerves anyagot ki kell válogatni a kommunális szemétből, és minden újrahasznosítható anyagot ki kell válogatni, mert az nem rakható le a szemétdepóba.

Jobban megéri, mint elégetni

Németországban a bálázott, előválogatott hulladék megsemmisítése nem elégetésnek, hanem hasznosításnak minősül, mert hőenergiát állítanak elő belőle.

Jeszták Lajos elmondta: mivel az égetésért is fizetnie kell a hulladék tulajdonosának, az valószínűleg úgy vélte, megéri számára az égetési díjnál alacsonyabb összegért Magyarországra hozatni mint zöldhulladékot.

Az igazgató információi szerint az itthon illegálisan szétválogatott hulladéknak azt a részét, amely Magyarországon nem értékesíthető, továbbszállították volna, valószínűleg Romániába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×