eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Mégis egységes lesz a tandíj

Mégis teljesen egységes lesz a 2008-tól a felsőoktatásban fizetendő fejlesztési részhozzájárulás összege, ugyanis az intézmény közleménye szerint a Semmelweis Egyetemen sem differenciálják a tandíj összegét.

A Semmelweis Egyetem úgy döntött, hogy nem differenciálja a fejlesztési részhozzájárulás összegét, így az egész felsőoktatásban egységes lesz a tandíj összege.

A döntést megelőzően kedden az oktatási miniszter szakállamtitkársága arról a döntéséről tájékoztatta az intézményt, hogy a képzési hozzájárulásnál differenciálni csak alapszakonként lehet, az azokon belüli szakirányonként nem.

A korábbi tervek szerint csak az egyetem egészségügyi főiskolai karán tértek volna el a rektori konferencia ajánlásához képest. A karon összesen nyolc szak működik, az eredeti elképzelések szerint ötnél alacsonyabb, háromnál magasabb lett volna a képzési hozzájárulás, mint az egyébként ajánlott 105 ezer forint.

Az ápolónak tanulóknak minden képzési formában, mentőtisztnek jelentkezőknek esti és levelező képzésben így hetvenezer forintot, míg a szülésznőknek százezer forintot kellett volna fizetniük.

A védőnők ugyanakkor 110 ezer forintot, a gyógytornászok és dietetikusok nappali tagozaton 150 ezer illetve 120 ezer forintot fizettek volna.

A fejlesztési részhozzájárulást először 2008-ban kell fizetniük a diákoknak. Alapképzésben 105 ezer, mesterképzésben 150 ezer forint a tandíj összege. A rektori konferenciához előző héten beérkezett ajánlások szerint minden intézmény egységes fejlesztési részhozzájárulást kér a diákjaitól, s az első év tapasztalatai után visszatérnek a kérdésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×