eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Döbbenetesen átalakul Budapest belvárosa - képgaléria

Fenekestül felfordítja a történelmi belváros közlekedését az a Budapest Szíve-Gyalogos Belváros nevű program, amelyről a következő héten tárgyal a fővárosi önkormányzat. Az InfoRádió birtokába jutott vaskos előterjesztés szerint számos meghökkentő lépésre készül a főváros 2007 és 2017 között.

A Budapest Szíve-Gyalogos Belváros nevű program célja elsősorban az autók kiszorítása és a gyalogos-kerékpáros forgalom fellendítése a Kiskörúton belül eső belvárosi térségben.

A beruházások az előzetes becslés szerint összesen 50 milliárd forintot tesznek ki, amelyet fővárosi, kerületi, befektetői és uniós forrásokból teremtene elő Budapest.

Sétálni a Kecskeméti utcában

A program négy szakaszból áll. A Kálvin tér és környéke a 4-es metró építésével párhuzamosan 2009-2010 között változna meg.

Legfontosabb elemei a Kecskeméti utca lezárása és sétálózónává alakítása, a Baross utca torkolatának lezárása és gyalogoszónává tétele - a forgalom az Üllői úton jutna ki a Kiskörútra -, és két mélyparkoló építése a Csarnok téren, valamint a Bástya utcában.

A második és harmadik szakaszt a párhuzamosan átépülő Duna-part és északi Belváros jelenti. A Duna-parton a tervek szerint 2012 és 2014 között a jelenlegi kikötői létesítményeket lebontják, azaz egy part menti úszó szigetre helyezik át. Helyén a felső rakparton sétány és kerékpárút lenne.Ugyanebben az időszakban Észak-Belvárosban átalakítják a


A Roosevelt tér (képgaléria)

Roosevelt teret, kétszer egy sávosra szűkítik a József Attila utcát, és a tervek szerint elkezdik meghosszabbítani a 47-es 49-es villamos vonalát a Nyugati téren keresztül a 14-es villamos Lehel téri végállomásáig. Az anyag szerint ehhez le kell majd bontani a Nyugati téri közúti felüljárót is.


Alagút a Kossuth Lajos utca alatt


A legnagyobb átalakítások az Erzsébet híd pesti hídfőjének lehajtójánál és a Kossuth Lajos utcánál lennének. A terv szerint a Ferenciek terénél levő közúti aluljárót megszüntetnék, helyén egy, a Kossuth Lajos utca alatt az Astoriáig húzódó autós alagút épülne.

Az alagútban haladna a kelet-nyugati átmenő forgalom, fölötte pedig kétszer egy sávon a helyi forgalom. A Károlyi Mihály utca torkolata és szemben a Petőfi Sándor utca eleje sétálózónává alakulna.

A Kossuth Lajos utcai alagút az ütemezés szerint 2014 és 2017 között épülne meg a hídfő és az Astoria között. Építését bonyolítja, hogy el kellene bontani az útjából az Astoria gyalogos aluljáróját, a metrókijáratot pedig a Rákóczi út két oldalára kellene áthelyezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×