eur:
387.87
usd:
360.06
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Megoldást keresnek a HÉV-bérlet drágulására

Megoldáskereső konzultációt hív össze jövő hétre Gémesi György gödöllői polgármester a környéki HÉV-bérletek árának drasztikus drágulása ügyében. A megbeszélésre a főpolgármester vagy helyettese is elmegy. Az ügyben jelenleg az ombudsman vizsgálódik, zöld szervezetek pedig tiltakoznak.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere megoldáskereső konzultációt hív össze január 19-ére a környéki HÉV-bérletek árának drasztikus drágulása miatt.

A január 1-jén életbe lépett új BKV tarifák szerint egy gödöllői diáknak például négy és félszeres árat kell fizetnie a kiegészítő HÉV-bérletért tavalyhoz képest.

A Budapest közigazgatási határán túli HÉV-vonalakra érvényes bérletet 92 ezer diák használja, nekik az utazási távolságtól függően jelentősen drágult az utazás. A nyugdíjasok HÉV-bérlete pedig idén megszűnt.

Gémesi György elfogadhatatlannak tartja a BKV tarifaemelését ezért a Pest megyei közgyűlés elnökével közösen konzultációt hívnak össze, amelyre meghívják a budapesti főpolgármestert és a gazdasági minisztert is.

Demszky Gábor sajtóirodáján az InfoRádió kérdésére elmondták, hogy a főpolgármester, vagy Hagyó Miklós városüzemeltetési helyettes részt fog venni a találkozón.

Vizsgálat, tiltakozás

Közben az Index.hu információja szerint az állampolgári jogok biztosa is vizsgálatot kezdett a nagy arányú bérletdrágulás ügyében, ám hivatalában azt közölték, hogy folyamatban levő ügyről nem adnak információt.

A környezetvédők is tiltakozást jelentettek be az emelés kapcsán. Lukács András, a Levegő munkacsoport vezetője szerint megemelt jegyárak és az eltörölt kedvezmények miatt sokan az autót választják majd a jövőben a környezetbarát tömegközlekedés helyett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×