eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sztálin szelleme ma is él Budapesten

A BKV-járművek számaiba kódolva Sztálin szelleme ma is él a fővárosban. A járatszámok az első busz 91 évvel ezelőtti indulása óta meglehetősen összekeveredtek, ám a közlekedési szövetség valódi működésével elképzelhető, hogy újraszámozzák az összes járatot - mondta el az InfoRádiónak a BKV Zrt. forgalmi előadója.

Pethő János felidézte, hogy az első autóbuszvonal 1915-ben indult a fővárosban, és nagyrészt a mai Andrássy úton járt. A később indított járatok közül az 5-ös autóbusz akkor is nagyjából a mai útvonalon közlekedett Pasarétre. A mai 105-ös pedig nagyrészt a régi 4-es útvonalán jár.

A BKV forgalmi előadója elmondta: a buszok és a villamosok számozásai között nincs kapcsolat, mivel ezek valamikor önálló cégként működtek. A számozásokat nagyjából idősorrendben adták ki, de a közbenső számok időnként változtak.

A trolibusz-közlekedést a második világháborút követően indították újra, egészen pontosan 1949. december 21-én, az első vonal Sztálin 70. születésnapja miatt kapta a 70-es számot, amelyet ma is visel.

A szocialista motívumok ezzel nem értek véget: amikor 1950-ben átadták az Árpád hidat, az ezen közlekedő villamos a 33-as számot kapta, a nagy októberi szocialista forradalom 33. évfordulójának emlékére. Ilyen számú járat ma már nem közlekedeik.

A hídon áthaladó első villamos az 1879-es pályaszámot kapta, amely Sztálin születési évére utalt.

Kérdésre válaszolva Pethő János közölte: jelenleg nem tervezik a járatok átszámozását, de nem zárható ki, hogy néhány év múlva, amikor már igazán működhet a Budapesti Közlekedési Szövetség, hogy egységes számozást vezetnek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×