eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68445.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Februárban kaphatunk először gáz- és távhő-támogatást

Februárban már a megítélt támogatással csökkentett gáz- illetve távhőszámlát kapja az a fogyasztó, aki december 31-ig visszaküldi a Magyar Államkincstárnak a támogatási igénylőlapokat - közölte a kormányszóvivő.

Danks Emese elmondta: a március 31-ig beadott gáz- és távhőtámogatási adatlapok esetében is megkapják a jogosultak a januártól járó támogatást, de ebben az esetben januárig visszamenőleg, egy összegben jelenik meg a számlában.

A kormányszóvivő emlékeztet arra, hogy a kitöltött adatlapokat a Magyar Államkincstárnak kell eljuttatni, ahol folyamatosan dolgozzák fel a beérkező igényléseket.

Danks Emese szerint fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy jövő év elejétől nem kell választani a gáz- és a távhőtámogatás között: ugyanarra a lakásra mindkettőt lehet igényelni, két adatlap kitöltésével.

A kormány döntése alapján 2007. január 1-jétől azok a gáz- illetve távhő-fogyasztók jogosultak a támogatásra, akik a gázt, a távhőt háztartási célra használják, és a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét, ami január 1-jétől 93.905 forint.A környezetvédelem átalakítása

A jelenlegi tíz helyett jövőre már csak hét laboratórium és mérőközpont végzi el a tíz környezetvédelmi felügyelőség munkájához szükséges feladatokat.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint februártól a nemzeti park igazgatóságok száma is tízről kilencre; az Õrségi Nemzeti Park Igazgatóság feladatait a balatoni veszi át.

Danks Emese hangsúlyozta emlékeztetett arra, hogy a környezet- és természetvédelmi struktúra átalakítása már szeptemberben megkezdődött: a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek számát kettővel csökkentették, helyettük kirendeltségeket hoztak létre.Repülőtér-biztonság

Szigorítja a kormány január elsejétől a hazai nemzetközi repülőtereken az utasoktól elzárt területekre történő belépéseket és a reptéri kiszolgáló személyzet ellenőrzését - közölte a kormányszóvivő.

Danks Emese szerint a döntéssel az utasforgalom számára is biztonságosabbá válnak a repülőterek és az utazások. A szabályozás érvényes a repülőgépekről történő ki- és beszállások, illetve a csomagszállítások útvonalára.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: ezekre a területekre a jövőben a reptéri személyzet tagjai közül is csak az ott dolgozók léphetnek be.

Danks Emese kijelentette: a megváltozott szabályok miatt fokozottabban ellenőrzik a repülőtéri kiszolgáló személyzetet is, hogy ők se vihessenek fel tiltott tárgyakat a fedélzetre.

4

Nyilvános várólisták

Nyilvánossá válnak a várólisták jövőre - közölte a kormányszóvivő. Danks Emese szerint ezzel igazságosabbá és ellenőrizhetőbbé válik az egészségügyi ellátás azok számára, akik szervátültetésre vagy nagyobb költségű ellátásra várnak, gyorsabban és biztonságosabban lehet megszervezni a transzplantációkat, és megszűnik a hálapénzrendszer az egészségügynek ezen a területén is.

A kormányszóvivő hozzátette: a szabályozott működésű, ellenőrzött és nyilvános várólistarendszer, valamint az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozásával bevezetésével a betegek számára is átláthatóvá és ellenőrizhetővé válik a gyógykezelés menete.

Danks Emese hangsúlyozta: kizárólag a kezelőorvos veheti fel a beteget a várólistára, amely személyes adatokat nem tartalmaz, a betegek csak azonosító kóddal szerepelnek a listán.

A sorrendet a felkerülés időpontja határozza meg, amitől csak megfelelő és kellően dokumentált indokkal lehet eltérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×