eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fidesz: a kormány gazdaságpolitikája gátolja a munkahelyek létesítését

A Fidesz szerint a kormány a lehető legrosszabb megoldást választotta azzal, hogy Magyarország ütemezetten nyitja meg munkaerőpiacát a bolgár és a román munkavállalók előtt. A szocialista párt szakpolitikusa azt mondta, hogy a külföldiek magyarországi munkavállalását csak addig engedélyezik, amíg az a magyar munkavállalók érdekeit nem sérti.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint az úgynevezett brit módszert kellene alkalmazni, amely a regisztráció segítségével lehetőséget biztosít arra, hogy a munkaerőpiac egyes területein jelentkező zavarokat azonnal korrigálják.

A kabinet által választott módszer nem nyújt lehetőséget a zavarok kezelésére - fogalmazott Cser-Palkovics András, aki úgy vélekedett, hogy a döntés következményei beláthatatlanok.

Fidesz: a kormány gazdaságpolitikája munkahely-létesítés ellenes

A politikus azt mondta, hogy a legnagyobb probléma e témában is a kormány gazdaságpolitikája, amely nem segíti a munkahelyek teremtését.

"A kormány gazdaságpolitikája munkahely-létesítés ellenes, (...) nem segíti a munkahelyek létesítését, hanem éppen gátolja azt. Pont ezért egy ilyen munkaerő-piaci következményekkel bíró döntés az beláthatatlan következményekkel járhat" - fogalmazott a Fidesz helyettes szóvivője.

A kormány döntése értelmében Bulgária és Románia uniós tagságának első két évében 219 szakmában - kérelemre, de - automatikusan adnak ki munkavállalási engedélyt.

Danks Emese kormányszóvivő korábban azt közölte: olyan szakmákról van szó, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van. Példaként említette az élelmiszer-, a textil-, az építőipart és az egészségügyet.

Csak az MDF ment el az egyeztetésre az ellenzéki pártok közül

A döntés előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártokkal annak érdekében, hogy megismerhesse a Fidesz, a KDNP és az MDF álláspontját. Az MDF részt vett a talákozón, a Fidesz és a KDNP nem fogadta el a meghívást, ezért a Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője érhetetlennek nevezte a legnagyobb ellenzéki párt szombati bejelentését.

A kormánypárti politikus szerint fontos a lehetőség szerinti legszélesebb munkaerő-piaci nyitás és a regisztráció a külföldi munkavállalókkal kapcsolatban, hiszen akkor, amikor Magyarország csatlakozott az unióhoz, hazánk is hasonló feltételeket kért a többi tagországtól.

MSZP: a magyar munkavállalók érdekeit nem sértheti a külföldiek foglalkoztatása

Hozzátette: az MSZP azon van, hogy azokban a szakmákban, ahol már hosszú ideje munkaerőhiány van, nyitni kell a foglalkoztatást úgy, hogy a folyamat kezelhető legyen. A külföldiek magyarországi munkavállalását viszont csak addig engedélyezik, amíg az a magyar munkavállalók érdekeit nem sérti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×