eur:
389.75
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Erdő Péter: megosztottság helyett kiengesztelődés

A társadalmi válság az 1956-os forradalom leverésekor kezdődött - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, aki szerint ragaszkodnunk kell az alapvető szabadságjogainkhoz, de az is fontos, hogy ha ezek sérülnek, ne szüljön vak erőszakot az elkeseredés.

A miniszterelnök őszödi beszédével és az őszi eseményekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolva Erdő Péter azt is hangsúlyozta, hogy az őszinteség és az igazmondás az elsőrendű követelmények közé tartozik.

Igazságosságon alapuló béke kell az országnak

A szabadságjogok esetleges sérülése kapcsán rámutatott arra is, hogy az erőszakos cselekmények és a provokációk Pandora-szelencéjét nem szabad felnyitni.

Az egyházi vezető beszélt arról is, hogy igazságosságon alapuló békére van szüksége Magyarországnak is, és nagyon fontosnak nevezte, hogy a megosztottsággal szemben a kiengesztelődés ügyét szolgáljuk.

Az ország gazdasági helyzetéről szólva megemlítette a szolidaritás elvének érvényesítését, amely nagyon fontos, amikor egy korlátozás nélküli versenybe sodródunk bele. Hozzátette, ez az unió egyik erkölcsi alapelve is, és erre újra és újra fel kell hívni nyugati barátaink figyelmét.A szegény ember kiszolgáltatott

Erdő Péter arról is beszélt, hogy a szegény ember kiszolgáltatottabb, közvetlenül függ az anyagi hatásoktól.

Akik az elmúlt időszakban gazdagodtak meg, azoknak az egyház azt üzeni: a vagyonnal felelősség is jár, hiszen a keresztény tanítás szerint a vagyont Isten csupán letétbe helyezni az embereknél, tehát "nem tehetünk önkényesen akármit még azzal sem, ami jog szerint a miénk" - fogalmazott az esztergom-budapesti érsek.

Annak, hogy Jézus maga is szegénynek született, lényeges üzenete van - mondta az interjúban a bíboros -, hiszen mikor a második isteni személy emberré lett, szolidaritást vállalt az emberrel és a szegényekkel, az elnyomottakkal.

Jézus "rengeteg fájdalmat, nyomorúságot vett magára" - mondta - ugyanakkor családban akart születni és nevelkedni. Jézusnak ez a története láthatóvá teszi, Isten hogyan nézi a maga teremtő szeretetével az embert, és mi a fontos az ő szemében.

Ezért "csodálatos, ha karácsonykor Jézus személye körül gyűlik össze a család", és nem véletlen, hogy a karácsony a szeretet ünnepe: az ősszereteté, az isteni szereteté, amely rajtunk keresztül is jelen akar lenni a világban - mondta a bíboros.Valóra vált álom az egymillió imádkozó magyarról

Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszélt a püspöki kar által a nemzet lelki megújulásáért hirdetett imaévről is. Elmondta: sokan vettek részt az imamozgalomban.

Az itthon, a határainkon túl és a nyugati világban szétszórtságban élő magyarok Szent István ünnepére már körülbelül egymillió-négyszázezren vállalták írásban, hogy imádkozni fognak.

"Elmondhatjuk: valóra vált Mindszenty bíboros régi álma az egymillió imádkozó magyarról" - fogalmazott Erdő Péter.

Szép eredménynek nevezte azt is, hogy növekedett a szolidaritás a katolikusok és a protestánsok között, hiszen voltak, akik protestánsként csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×