eur:
385.39
usd:
354.91
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Bezárják a lakásmaffiát segítő egyik kiskaput

Alkotmánysértő az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénynek az a része, amely hároméves határidőt szab az érvénytelen okiraton alapuló, jóhiszemű harmadik személy részére bejegyzett tulajdonjog törlésére. A kifogásolt bekezdést az Alkotmánybíróság 2007. június 30-i hatállyal megsemmisítette - közölte a testület sajtófőnöke.

A testület szerint a jogszabály kifogásolt része megvédi ugyan az érvénytelen okirat alapján bejegyzett jóhiszemű harmadik személy jogszerzését, de a rendelkezés a szükségesnél nagyobb mértékben korlátozza az eredeti tulajdonost alkotmányos alapjogának gyakorlásában.

"Az ingatlan-nyilvántartáshoz kapcsolódó jogbiztonság nem áll arányban azzal a jogsérelemmel, amelyet az eredeti jogosult szenved el, amikor önhibáján kívül nem tudja érvényesíteni keresetindítási jogát" - olvasható az Ab határozatának indokolásában.

A testület felidézte: ha a tulajdonjogot szerző rosszhiszemű, vagy szerzése ingyenes, a javára bejegyzett jog, feljegyzett tény törlésének nincs időbeli korlátja.

Nehezítheti a lakásmaffia dolgát

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta: az Alkotmánybíróság határozata várhatóan megszünteti a lakásmaffiával kapcsolatos visszásságok egy részét.

A cikk szerint számos esetben előfordult, hogy bűnelkövetők hamis igazolvány és szerződés felhasználásával saját nevükre íratták mások telkét, lakását, majd jóhiszemű jelentkezőknek adták el.

A valódi tulajdonos csak akkor szerezhette vissza ingatlanát, ha az új vevő szerződésének benyújtását követő három éven belül pert indított a vásárló tulajdonjogának törléséért.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×