eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Kézből etet" a kormány?

Felére csökken jövőre a roma-telepek felszámolására fordítható költségvetési forrás - mondta el az InfoRádiónak Balog Zoltán. A Fidesz országgyűlési képviselője azt is kifogásolja, hogy kevesebb támogatásra számíthat a Magyar Cigányságért Közalapítvány, amely roma felzárkóztató és integrációs programokat finanszíroz.

A roma telepek felszámolására két évvel ezelőtt még 800 millió forint jutott, most csak 400 milliót szánna erre az állam - hangsúlyozta Balog Zoltán.

A fideszes képviselő rámutatott arra is, hogy a Magyar Cigányságért Közalapítvány más közalapítványokkal egy csoportban szerepel csak a költségvetésben, amelyeknek egyetlen összegen kell osztozniuk.

Ez az összeg azonban kevesebb, mint amit az érintett alapítványok korábbi támogatásainak összessége. Így nyilvánvalóan vagy mindegyik, vagy egyik-másik alapítvány kevesebb pénzből gazdálkodhat majd.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Magyar Cigányságért Közalapítvány iskolai felzárkóztató programokat, illetve a cigányság társadalmi integrációjáért dolgozó szervezeteket támogat.

A fideszes képviselő szerint azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány roma családot érint majd a költségvetési támogatások csökkenése, hiszen a kormányzat nem készített hatástanulmányokat.

Balog Zoltán elmondta, hogy a költségvetési vitában felvetette ezeket a kérdéseket, ám az illetékes szakállamtitkártól csak azt a választ kapta, hogy lesz majd támogatás.

Ez a "kormányzati berkeken belül eldöntjük azt, amiről korábban az országgyűlés döntött", ez mindig "egy kézből etetés jellegű dolgot jelent", nem lehet világosan előre tudni, hogy milyen összegekre számíthatnak azok, akik eddig részesültek a támogatásokból - vélekedett a fideszes politikus.

Van egy ígéret, hogy majd lesz valami, de hogy pontosan mennyi és mikor, azt nem tudja senki - tette hozzá Balog Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×