eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Befellegzett a lappangó parkolási büntetéseknek

Módosították a parkolásra vonatkozó jogszabályt. Így többé nem fordulhat elő, hogy valaki négy és fél évvel azután kapjon pótdíjfizetési felszólítást, hogy nem vett parkolójegyet.

A hétfőn elfogadott közlekedési törvénymódosítás alapján, ha valaki a jövőben nem fizeti meg a parkolási díjat, a pótdíjfizetési felszólítást 60 napon belül meg kell kapnia. A pótdíjfizetési kötelezettség öt év helyett egy év alatt évül el, a pótdíj után késedelmi kamatot nem lehet követelni.

Kovács Kázmér ügyvéd, az autós ügyek jogi szakértője szerint a változás ésszerű, hiszen az emberek nem emlékezhetnek arra, hogy három-négy évvel korábban hol parkoltak és vettek-e parkolójegyet. Megjegyezte: a parkolási cégeknek maguktól kellett volna ezeket a lépéseket megtenniük.

Tulajdonképpen maguknak a jogosultaknak, vagyis a parkolási társaságoknak kellett volna megfelelő józanságot tanúsítaniuk. De miután ez távol állt tőlük, és képesek voltak azzal zaklatni az embereket, hogy négy és fél évvel ezelőtti esetek miatt néhány ezer forintos fizetési kötelezettséget is kiküldtek hozzájuk, a jogalkotó végre meglépte azt, ami indokolt volt - vélekedett Kovács Kázmér.

Lónyai Tamás, a Centrum Parkoló Kft igazgatója emlékeztetett arra, hogy korábban öt év volt az elévülési idő, így jogszerű volt, ha valaki négy és fél év után kapott parkolási bírságot.

Az igazgató hozzátette: a Centrum Parkoló Kft. már a jogszabály-módosítás előtt döntött arról, hogy 2007 januárjától csökkenti a felszólítások kézbesítésének idejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×