INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

Kétmilliárdos bevételre számít a kormány a debütáló aukción

InfoRádió / MTI

Szén-dioxid aukciót tart hétfőn a Pénzügyminisztérium. Az árverésen tonnánként 6,40 euró "kikiáltási ártól" lehet kibocsátási kvótát vásárolni, így a központi költségvetés összesen legalább 1,96 milliárd forintos bevételre számíthat.

A Pénzügyminisztérium első alkalommal kínálja értékesítésre 1,2 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának jogát az aukció keretében az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében (ETS).

Egy-egy licitáló legkevesebb ezer darab kibocsátási egységet vásárolhat azzal a feltétellel, hogy az ár legfeljebb 90 eurócenttel lehet alacsonyabb az éppen aktuális, jövő év decemberi határidős árfolyamnál. Pénteken ez a lejárat 7,30 eurón zárt, így alakult ki a 6,40 eurós minimum ajánlati ár.

A pénteki euró-árfolyamon számolva ez azt jelenti, hogy az aukcióból a központi költségvetés legalább 1,96 milliárd forint bevételre számíthat.

Ha marad, egy hét múlva újra árvereznek

Az ügyletet a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. bonyolítja le a cég által üzemeltetett közép-kelet-európai szén-dioxid-tőzsdén, az euets.com-on.

Szabó Gergely, a Vertis elemzője szerint az aukción 60 regisztrált tagjuk közül 20-30-an tesznek majd ajánlatot. Az ETS-ben érintett áramtermelő vállalatok és a "karbonpiac" legaktívabb kereskedőházai jelezték vásárlási szándékukat - tette hozzá.

A hétfőn 10 órakor kezdődő aukció egy órán át tart majd, amelyet követően a PM-nek ugyancsak egy órája lesz elfogadni vagy elutasítani az ajánlatokat. Amennyiben maradnak még eladatlan kibocsátási egységek, úgy azokat az állam egy héttel később egy másik aukció alkalmával értékesíti.

A rendszer a beérkezett ajánlatok közül a legmagasabbakat fogadja be először, egészen 1,2 millió egységig. Sikeres aukció esetén az állam egységes árfolyamon értékesíti a kibocsátási egységeket úgy, hogy az összes sikeres ajánlattevő a legutolsóként elfogadott ajánlat árát kapja.

Az ajánlattevőknek kibocsátási egységenként 5 eurócent körüli tranzakciós költséggel kell számolniuk a vásárolt kvótamennyiségtől függően.Az elemző beszámolt arról, hogy az ETS lassan két éves működése során a magyar aukció lesz az eddigi legnagyobb kvóta-árverés, ráadásul az első interneten bonyolított ilyen ügylet.

Az unió 25 tagországa közül négy ország tartalékolt aukción értékesíthető kvótát. Elsőként Írország adott el árverésen szén-dioxidot, mégpedig 250 ezer egységet az idén februárban, majd 963 ezer egységet múlt hétfőn. Ez a tranzakció abban különbözött a magyarországitól, hogy hosszabb ideig, és nem interneten zajlott.

Az EU évente mintegy 800 ezer kibocsátási egység tartalékolását engedte meg Magyarországnak aukciós célokkal az ETS 2005-2007 között zajló kísérleti kereskedési fázásában. Ez azt jelenti, hogy az állam a három éves aukciós kvótájának felétől válik meg decemberben.

Az aukcióra vonatkozó jogszabály szerint a bevétel a központi költségvetést illeti úgy, hogy annak nagy részét a kormánynak megújuló energiával, és energiahatékonysággal összefüggő, illetve más üvegházhatást csökkentő projektek támogatására kell fordítania.

Tovább eshetnek az árak

Az éghajlatvédelmi megfontolásból beindult ETS-ben az EU leginkább környezetszennyező iparágainak 12 ezer létesítménye vesz részt, Magyarországról 220-an. Az évente kiosztott 2,1 milliárd szén-dioxid egységből 31 millió jár ingyen magyarországi cégeknek.

A szén-dioxid árfolyama az Európai Unió "klímatőzsdéin" az eddigi legalacsonyabb szinten mozgott az elmúlt héten. Az azonnali tranzakciók piacán az árfolyam egységenként 7 euró alá ment, holott a szén-dioxid értéke tavaly majdnem 30 euróig is felkúszott. A szakértők az árak további esésére számítanak, mert túlkínálat van a piacon.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018