eur:
393.97
usd:
356.47
bux:
72982.36
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Orbán: számolni kell a realitásokkal

A Fidesz elutasítja a parlament előtt fekvő egészségügyi törvénycsomagot, mert egy igazságtalan ellátórendszer kialakulásának veszélyét látja benne, és az nem vezet otthonos Magyarországhoz - mondta a Fidesz elnöke a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésén pénteken Budapesten.

Orbán Viktor közölte: az a jó, ha az ország garantálja az emberek biztonságát és felelősségtudatból teszi ezt. Hangsúlyozta, nem tudják támogatni azokat a koncepciókat, amelyek azt mondják, hogy magánvállalatok, biztosítók nyereségvágyból kínálják a biztonságot.

A pártelnök veszélyesnek tartotta, hogy kikerülnek a köztulajdonból és a közirányításból azok a szolgáltatások, amelyeknek az emberek biztonságának garantálása a célja.

Szerinte ez nem jelenti azt, hogy ne fogadnák el azt az elvet, amely alapján a tőke bevonására szükség van. Mint mondta, olyan megoldásokra van szükség, amelyek számolnak a realitásokkal, de nem szolgáltatják ki a profitérdekeknek az egészségügyi intézmények működését.

Orbán Viktor emlékeztetett a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal múlt évi javaslatára, hogy a Ferihegyi repülőtér eladásából befolyt 400 milliárd forintot egy egészésgügyi reformba kell tenni.

A pártelnök úgy fogalmazott: ez a pénz kézen-közön eltűnt a költségvetésben, csakúgy, mint az uniótól az elmúlt két évben kapott 1800 milliárd forintból is lehett volna az ágazatra költeni.

Elimerte ugyanakkor, hogy rossz elképzelésnek bizonyult részükről 1998-ban a több biztosítós modell bevezetése. Mint mondta: egy kétnapos kormányülés után, szakértők és tudományos személyiségekkel való konzultáció után bebizonyosodott, hogy ez társadalmi szempontból vállalhatatlan.

A parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint nincs értelme visszavonni az egészségügyi tárgyú törvényeket. Kökény Mihály az InfoRádiónak elmondta: előfordulhat, hogy a jogszabálycsomag valamelyik elemét később korrigálni kell.

Nem tartotta viszont igaznak azt a feltételezést, hogy kormánypárti érdekkörök vannak a kórház-, és gyógyszerpiac átalakításánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

A nyári forróságban nemcsak a nyílt vizek szintje csökkent drasztikusan, a tavak és folyók felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ami tömeges halpusztulást okoz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendültek az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×