eur:
390.53
usd:
364.26
bux:
68303.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurcsány és a magyar spanyolviasz

Új magyar modell kialakításáról beszélt a miniszterelnök egy budapesti konferencián. Gyurcsány Ferenc szerint egységes európai modell hiányában Magyarországnak saját válaszokat kell adnia a globalizációval és a posztmodernizációval összefüggő kérdésekre.

Offenzívára épülő társadalompolitikai magyar modellt szeretne megteremteni a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a Progresszív politika a XXI. században című konferencián azt mondta: a modellnek az egyensúlyra, a nemzeti erőforrások védelmére kell épülnie, elosztás helyett pedig értékalapú szolgáltatást kell nyújtani.

A kormányfő szerint ebben az évszázadban teljesítmény-, és minőségi kontrollt kell létrehozni; a gazdasági szerkezet, a jóléti intézmények és az állam átalakítása ezt célozza.

Gyurcsány Ferenc a Demos Magyarország Alapítvány rendezvényén azt mondta: a globalizációval újfajta törésvonal jött létre; most az a kérdés, hogy ki tudja áttörni a korábbi nemzeti, regionális kötődéseket.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy a globalizáció nem átmeneti jelenség, bár sokan vágynak a monarchiabeli idők nyugalmára. A miniszterelnök rámutatott: egységes európai modell hiányában Magyarországnak saját válaszokat kell adnia a globalizációval és a posztmodernizációval összefüggő kérdésekre.

A kormányfő közölte: a magyar modellnek politikai és társadalmi egyezményre kellene épülnie. Szem előtt kell tartani a pénzügyi egyensúlyt, a gazdasági teljesítményét, és át kell értékelni az állam szerepét. Megjegyezte: az oktatás és az egészségügy a szolgáltatóipar részévé válik.

Nemzetközi felszólalók

A konferencián felszólaló Matthias Platzek, Brandenburg német szövetségi tartomány miniszterelnöke arról beszélt, hogy a konszolidált költségvetés a szociáldemokrata program megvalósításának alapvető feltétele. A politikus kulcskérdésnek nevezte a munkanélküliség csökkentését.

Patrick Dimond, a londoni Policy Network igazgatója hangsúlyozta: a globalizáció és a biztonság együtt jár, ezért új szociális szerződést kell kötni a XXI. században.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×