eur:
390.47
usd:
364.1
bux:
68350.44
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Folyamatosan törvényt sért a minisztériumok fele

Egy kutatás szerint több minisztérium is megsérti az elektronikus információszabadságról szóló törvényt, emiatt a NOSZA Egyesület azt tervezi, hogy Alkotmánybírósághoz fordul.

Az egyesület elnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2005-ben fogadta el az elektronikus információszabadságról szóló törvényt, amely rendelkezik a jogalkotási folyamat nyilvánosságáról, szabályozza, hogyan lehet részt venni a döntéshozatali folyamatban.

Jelenleg a minisztériumok fele megsérti a törvényt, a Pénzügyminisztérium (PM) például a jogalkotás nyilvánosságáról szóló rendelkezéseket teljes mértékben figyelmen kívül hagyja - hangsúlyozta Márkus Eszter.

A PM nem is jogszabálytervezeteket tesz fel a honlapjára, hanem törvénytervezeteket, és nem tüntetik fel, mikor lehet véleményezni. Valójában erre nincs is lehetőség, mert a törvénytervezet már kikerült a minisztériumból, mire megjelenik a honlapon.

Más minisztériumok szintén nem tüntetik fel a véleményezési határidőt. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium például novemberben még feltüntette, decemberben már nem.

Márkus Eszter szerint ez az állapot alkotmányossági aggályokat is felvet, hiszen ha megsértik a jogalkotás rendjét, akkor az elfogadott jogszabály érvényessége is megkérdőjelezhetővé válik. A NOSZA Egyesület ezért azt fontolgatja, hogy az Akotmánybírósághoz fordul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×