eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Hiller: külön el kell ismerni a minőségi pedagógusi munkát

A közoktatáspolitika egyik kulcsterülete kell, hogy legyen a pedagógustársadalom megbecsülése - mondta Hiller István a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) munkakongresszusán szombaton Budapesten. A szaktárca vezetője szerint a minőségi munkát anyagilag is jobban el kell ismerni.

A miniszter az "anyagiakról" szólva azt mondta: az Országos Érdekegyeztető Tanácsban 2007 első negyedéve után lesz olyan javaslat, amely lehetővé teszi, hogy "érdemi megállapodás" születhessen. A minőségi munkát külön el kell ismerni, "jobban meg kell tisztelni" anyagi értelemben is - Hiller István hangsúlyozta.

Az oktatási miniszter kitért arra is, hogy az 1980-as évekhez képest több mint 350 ezerrel csökkent az általános iskolások száma, s 2010-ig várhatóan 750-760 ezerig csökken számuk. Ez nemcsak az oktatásügy, hanem az egész magyar társadalom egyik legkomolyabb problémája, de ezzel szembenéznie először az oktatásügynek kell - hangsúlyozta Hiller István.

A szaktárca vezetője elmondta azt is, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 17 milliárd forintot különítenek el pedagógusok átképzésére és továbbképzésére.

Hiller István szerint 2007-ben a nemzet egyik legfontosabb kérdése a közoktatás kell, hogy legyen. A tárcavezető ezért vitafórumot, párbeszédet kezdeményezett a közoktatás jelenéről és jövőjéről azt kérve a PSZ-től, hogy vegyen részt ebben és foglaljon állást a felmerülő kérdésekről.

Hiller István igazat adott a pedagógusok adminisztrációs túlterhelésére vonatkozó kifogásoknak. Mint mondta: a tanárok bürokratikus terhelése túlzott, s a minőségi munkát hátráltatja. Azt kérte ugyanakkor, hogy együtt tekintsék át az adminisztrációs terhelés egészét.

Megerősítette, hogy továbbra is kitartanak amellett: ahol lehetséges maradjon meg a kisiskolák alsó tagozata.

Az oktatási tárca vezetője szólt arról is, hogy 2007 őszétől iskolafelújítási program indul, s a regionális operatív programban 135-150 milliárd forint áll rendelkezésre e célra. "A források lehívásának üteme tőlünk függ" - mondta a miniszter. Rongyos iskolákkal léptünk be az Európai Unióba, Magyarországon 35 éve nem volt iskolafelújítási program - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×