eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Fidesz: a kormány az egészségügyet feláldozta a költségvetés oltárán

A kórházfejlesztésről szóló törvénytervezet átgondolatlan, nem tartalmaz mást csak lózungokat - mondta Pesti Imre, a III. kerület fideszes képviselője a Szent Margit Kórház megmentéséért tartott demonstráción.

Az egészségügy fejlesztéséről szóló törvénytervezet sokat sejtető, úgy vesszük a kezünkbe, hogy itt valami nagyszabású átalakítás, fejlesztés előtt állunk, de amikor elolvassuk a törvényt, kiderül, hogy néhány üres lózungon kívül szó sincs a magyar egészségügy fejlesztéséről" - fogalmazott az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja.

A kormányzat az egészségügyet feláldozta a költségvetés oltárán" vidéken és Budapesten - vélekedett Pesti Imre. A fideszes képviselő hozzátette, hogy mindenhol megpróbálják a kórházakat megmenteni a bezárástól.

Kiemelte: a fővárosnak sem sikerült a tulajdonában lévő intézményeket legalább a kiemelt kórházak közé juttatni. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a főváros szolgai módon" kiszolgálja a kormányzati akaratot, utalva arra, hogy az elmúlt években többmilliárd forintot költöttek különböző fővárosi kórházak fejlesztésére, amelyek most kimaradtak" a súlyponti intézményi körből.

A képviselő rámutatott arra: bár a kormányzati kommunikáció szerint nem lesz kórházbezárás, a csökkentett kapacitásokkal és az ezzel együtt járó finanszírozással már nem lesznek életképesek az intézmények.

Köztudomású, hogy készen állnak azok a csoportok, akik kifejezetten érdeklődnek az egészségügyi intézmények után", és azokat nem kórházként fogják használni - tette hozzá.

Buta, nevetséges és primitív indoklásnak nevezte a politikus azt, hogy Budapesten sok a kórház, hiszen ezek az intézmények nem csak a budapestieknek nyújtanak ellátást, hanem az agglomerációnak is.

Pesti Imre elmondta: a kórházi ágyszám-csökkentéssel párhuzamosan nem fejlesztik a járóbeteg-szakellátást és a házi orvosi ellátást sem, hiszen a kormányzat onnan is pénzt von el.

A képviselő szerint átgondolatlan a struktúrafejlesztés, és nem is lehet azt "néhány hónap alatt végigerőltetni" a társadalmon.

A Fidesz a kórházak megmentéséért további demonstrációsorozatot és aláírás-gyűjtési akciót fog szervezni - tette hozzá Pesti Imre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×