eur:
394.16
usd:
364.65
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Újpest polgármestere "ködöt szurkál"

December 1-jétől életbe lép Budapesten a kilakoltatási moratórium, amelynek értelmében április 1-ig nem raknak ki az önkormányzati lakásokból senkit, akármilyen tartozást halmoztak is fel. A moratórium azonban csak a főváros hatáskörébe tartozó ingatlanok esetében kötelező érvényű, egyébként csak "ajánlás". A IV. kerületi polgármester pedig egyenesen arra készül, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a moratóriumot.

A Menhely és az Utca embere Alapítvány értesülései szerint a fővárosi önkormányzatok a moratórium életbe lépése előtti "véghajrában" több családot tettek ki az utcára. Információik szerint a hatóságok több kilakoltatásra ítélt rászorulónak sem biztosítottak méltányossági alternatívát.

Derce Tamás szerint azonban ez nem így van. Újpest polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzatok törekszenek arra, hogy megvizsgálják az eseteket, és segítsenek azoknak, akik valóban nagyon rossz helyzetben vannak.

A polgármester ugyanakkor azt tervezi, hogy megtámadja az általános érvényű moratóriumot az Alkotmánybíróságnál, mert úgy véli, vannak, akik visszaélnek azzal.

Derce Tamás szerint ezt is egyéni alapon kellene elbírálni. "Ez a fűnyíró elv, hogy azt mondjuk, hogy december 1-től április 1-ig senkit nem lakoltatunk ki, ez a lusta állam filozófiája. Nem mindenki azért tartozik, mert nem tudja kifizetni a lakbért és a számlákat, van, akik ebből sportot űznek" - hangsúlyozta a IV. kerület polgármestere.

Derce Tamás megjegyezte: Újpesten tavaly csaknem 300 milliós tartozást halmoztak fel, amikor azonban kiküldte az önkormányzat a felszólítást, amelyben az állt, hogy ha 30 napon belül nem fizetnek, kilakoltatják őket, 150 millió forintot befizettek.

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke ugyanakkor rámutatott arra, hogy a szociális lakásokban nem élnek olyanok, akik ne volnának komolyan rossz helyzetben.

"Derce ködöt szurkál" - fogalmazott Iványi Gábor, aki szerint csak szegények élnek ezekben a lakásokban, akiket inkább segíteni kellene.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa is azt hangsúlyozta: ugyan ebben az esetben két alkotmányos alapjog ütközik, mégis az élethez, az egészséghez és családi élethez való jog erősebb a tulajdonjognál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×