eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egyelőre nincs közelebb az Egyesült Államok

A lettországi NATO csúcsra tartó amerikai elnök rövid, észtországi kitérőjén arról beszélt, hogy reményei szerint a balti állam polgárai hamarosan vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Az ország budapesti nagykövete a kijelentéssel kapcsolatban azt mondta az InfoRádiónak, hogy hosszabb folyamatról van szó, de a kérdés hamarosan a törvényhozás elé kerülhet.

Vízummentességet ígért a közeljövőben az észteknek az amerikai elnök, aki a szomszédos lettországi NATO csúcsra tartva állt meg egy rövid látogatásra Tallinban.

George Bush szerint a kérdés hamarosan a törvényhozás elé kerülhet. Az amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy a vízummentesség egyik föltétele, hogy kérelmeknek kevesebb, mint 3%-át utasítsák el.

Ugyanakkor az elnöki ígéret megtartása nem lesz könnyű feladat, hiszen a bevándorlási (és így a vízum-) ügyekről a kongresszus dönthet. A szeptember 11-i merényletek után pedig a politikusok hallani sem akarnak a könnyítésekről.

Igaz, már az Európai Unió is berzenkedik, hogy nem mindegyik tagállam polgára utazhat engedély nélkül a tengerentúlra. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: a vízummentességi program hosszabb folyamat. April Foley szerint a két ország közti tárgyalások jól haladnak.

"Rövid távon a követségen az a célunk, hogy fölgyorsítsuk a vízumkiadást, sokkal inkább felhasználóbaráttá tegyük a rendszert. Középtávon a magyar kormánnyal közös bizottság is dolgozik a feladaton. Az elmúlt két évben komoly sikereink voltak, hiszen az elfogadott vízumkérelmek aránya 75-ről több mint 85%-ra emelkedett" - mondta April Foley.

A nagykövet hozzátette: a Fehér Ház és a kongresszus a következő hónapokban dolgozza ki a részletes terveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×