eur:
394.11
usd:
364.32
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Hiába a megszorítások: beindult a karácsonyi roham

A jelek szerint a kormány megszorító intézkedései növelik az emberek karácsonyi vásárlási kedvét. Esténként és hétvégenként már alig lehet mozdulni az üzletekben, pedig többen csak a decemberi fizetés után indulnak majd vásárolni.

A Népszabadság azt írja, hogy a gazdasági tárca vezetője júliusban még csak a MÁV 28 veszteséges szárnyvonalán gusztálgatta a személyszállító vonatok december eleji menetrendváltáskor aktualizálható leállítását. Hónapok óta tartó csendes mélázása azt a látszatot keltette, hogy a beárazott ínyencségek láttán még az étvágya is elment, így a vasút legalább a feketelevest megússza. A miniszter azonban valójában az étlap kiegészítésén dolgozott. A lap értesülései szerint összesen 81 veszteséges mellékvonal kikészítésének receptjét tekintette át, és lényegében csak döntésén múlik, hogy a megduplázott 54 fogásos menüből végül hány tételt rendel meg karácsonyra. A jelenleg formálódó elképzelés szerint a korábbi majdnem ezer helyett akár mintegy kétezer kilométeren is leállhat a vasúti személyforgalom.

A Magyar Nemzet szerint önfeladással és hűtlenséggel vádolja korábbi pártját Tamás Gáspár Miklós. Az SZDSZ egyik alapítója a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva elmondta: Magyarországon magukat demokratának és liberálisnak tartó emberek és vezető emberek vannak, akik szemben a múltjukkal és szemben az elveikkel helyeslik ártatlan emberek ütlegelését, megkínzását és megaláztatását. "A párt elveszítette létjogosultságát, ez kétségtelen" - tette hozzá. A filozófust mélységesen felháborította, hogy Demszky Gábor főpolgármester a miniszterelnöknek címzett levelében azt kérte, hogy Gyurcsány ne támogassa Gergényi nyugdíjazási kérelmét. "Ha a párt megtűri a soraiban vezető emberként Demszky Gábort (...) akkor tényleg változtassa meg a nevét" - javasolta.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy Európa több országában rekordforgalomról szólnak az előrejelzések. Az az általános hangulat, hogy három egymást követő takarékos karácsony után végre kicsit oldottabb lehet az ünneplés. Nálunk azonban, úgy tűnik, a megszorítások azok, amik még növelik is a vásárlási kedvet. A már csak december végéig kihasználható Sulinet-kedvezmény laptopvásárlási lázat hozott. Több típusból már most hiány van, pedig a kereskedők csak december elejétől várják a rohamot. Az értékesítések eddig ötödével növekedtek. Jól alakul a drogériák forgalma is: novemberben ezekben is tíz százalék feletti növekedést tapasztaltak az előző évihez képest. Hétvégenként és esténként a lakberendezései üzletekben már mozdulni sem lehet, pedig sokan csak a decemberi fizetés után kezdenek bele a pénzköltésbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×