eur:
389.1
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Gyógyszerek tűnhetnek el az új törvény miatt

Kivonhatnak egyes, veszteséges orvosságokat a piacról a magyar gyógyszergyártók jövőre - mondta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője. Tóth Judit azzal indokolta a várható lépést, hogy a hétfőn elfogadott gyógyszergazdaságossági törvény alapján fizetendő "sarc" elviszi a nyereségük nagy részét. Azt kérik az államfőtől, hogy ne írja alá a törvényt.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jogszabály szerint a tb-tmogatás 12 százalékát vissza kell fizetniük a gyártóknak, ám ha túllépik a gyógyszerkasszát, akkor további hozzájárulásokat kell fizetniük. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége szerint ez az érintetteket a közteherviselés alkotmányos alapelveibe ütköző módon kötelezi befizetésre - mondta az InfoRádiónak a szövetség szóvivője.

Ez az egész magyar gyógyszeripar ellehetetlenüléséhez vezet - hangsúlyozta Tóth Judit, hozzátéve, hogy számításaik szerint a törvény nyomán kiróható befizetési kötelezettségek számos magyar vállalat esetében meghaladják a Magyarországon termelt nyereséget.

A törvény alapján fizetendő "sarc" a szóvivő szerint még a nagyobb cégeknél is elvonja a nyereség kétharmadát, így vissza kell fogniuk a kutatás-fejlesztési tevékenységet, és csökkenteniük kell a beruházások mértékét is.

Ezenkívül előfordulhat az is, hogy szüneteltetik, vagy teljesen le is állíthatják a kis profitot hozó, vagy akár veszteséges gyógyszerek gyártását is - mutatott rá Tóth Judit, aki szerint egy ilyen helyzetben, a nyereségük nagy részének elvonása után nem várható el a gyártóktól, hogy az olcsóbb, kis profitot jelentő generikus termékek gyártására fordítsák kapacitásaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×