eur:
386.84
usd:
355.89
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

December 15-én sztrájkolnak a pedagógusok

Kétórás figyelmeztető ágazati sztrájkot hirdet december 15-re, munkakezdésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - jelentette be Kerpen Gábor elnök.

A PDSZ a közoktatási, költségvetési és közalkalmazotti törvény több passzusa, illetve módosított rendelkezései miatt tiltakozik, amelyek akár 15-20 ezer pedagógus elbocsátását is eredményezhetik - közölte a szervezet elnöke.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint 2007 januárjától több mint 6 százalékkal csökken reálértéken a közoktatásra szánt forrás, szeptembertől pedig évfolyamonként változó mértékben, 5-26 százalékkal ismét csökken a támogatás, ami arra késztetheti a fenntartókat, hogy végrehajtsák az elbocsátásokat - mutatott rá Kerpen Gábor.

A PDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a közoktatási törvény nyári módosításában már megteremtette a kormány az elbocsátások jogi kereteit, a most készülő törvénymódosítás pedig a létszámcsökkentés megkönnyítésére adna lehetőséget.

A szakszervezet arra hívja fel az intézményeket, hogy a sztrájk idejére tartsák zárva kapuikat. A fenntartók felelőssége, hogy területükön egy iskolát kijelöljenek, amelyek gondoskodnak azon gyermekek felügyeletéről, akiknek az elhelyezését a szülők nem tudják megoldani - tette hozzá Kerpen Gábor.

A PDSZ elnöke hangsúlyozta: minden dolgozónak joga van részt venni a sztrájkban. Arról az iskolaigazgatókkal a sztrájkbizottságnak kell megegyeznie, hogy mennyivel előre értesítik a szülőket, ha zárva marad az iskola.

Az OKM szerint az iskoláknak kell megoldaniuk a gyermekfelügyeletet

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára megjegyezte: sajnálatosnak tartják, hogy a PDSZ nem merítette ki a tárgyalás összes lehetőségét, mielőtt a sztrájk eszközéhez nyúlt volna.

Az államtitkár ugyanakkor kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy megtörténtek-e azok az egyeztetések, amelyeket egy sztrájkhoz a jogszabályok szerint a munkáltatókkal le kell folytatni.

Arató Gergely szerint ráadásul a közoktatási törvényben foglaltak szerint az iskoláknak kell biztosítaniuk a gyermekek felügyeletét a sztrájk idején is. Tanítási napon a diákokat jogszerűen nem lehet kizárni a közoktatási intézményből - hangsúlyozta az államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a sztrájk miatt elmaradó órákat be kell majd pótolni.

Arató Gergely szerint az intézménybezárások és -összevonások miatt valóban nőhet a pedagógus-munkanélküliség. Ezért a szakszervezetekkel közösen szeretnének különböző megoldásokat kidolgozni, például az érintett pedagógusok átképzésével, illetve a Prémium Évek programba való bekapcsolásukkal. E mellett a pedagógusképzésben résztvevők számát is csökkenteni kívánják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Mérsékelt esésekkel búcsúztatják a hetet az európai tőzsdék, és a BUX is lefelé vette az irányt, miután a blue chipek kivétel nélkül csökkenéssel zártak. Makrofronton Kínán a világ szeme, ahonnan egy rakás gyenge adat érkezett ma reggel, és intézkedéscsomagot jelentettek be a lakáspiac megmentésére. A magyar tőzsdén a Telekomnál voltak események, a cég lemondta jövő hétre tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját, valamint az AutoWallisról érkeztek friss hírek, miután a társaság közzétette első negyedéves beszámolóját, és egy elemzés is napvilágot látott a cégről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×