eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem zárnak be lombikbébi centrumokat

Az ország egyik legsikeresebb lombikbébi programját működtető Nyírő Gyula Kórház főigazgatója cáfolta, hogy az egészségügyi tárca bezárni készülne a lombikbébi centrumok egy részét. Falus Ferenc szerint szakmailag indokolt a támogatott próbálkozások számának csökkentése.

A Nyírő Gyula Kórház főigazgatója az InfoRádióban elmondta: az Egészségügyi Minisztérium a járóbeteg-kapacitások kívánja növelni, akár a fekvőbeteg-ellátás rovására is; a meddőségi centrumok működéséhez viszont nincs szükség fekvőbeteg-kapacitásra, így a mesterséges megtermékenyítést nem érinti az egészségügyi törvénytervezet.

Falus Ferenc határozottan cáfolta, hogy az egészségügyi tárca bezárni készülne a lombikbébi centrumok egy részét.

A támogatott mesterséges megtermékenyítési próbálkozások számának csökkentéséről a szakember kijelentette: világtendencia, hogy egyre kevesebb megtermékenyítési ciklust finanszíroznak az egészségbiztosítók.

Át kellene csoportosítani a pénzeket

Annak a valószínűsége, hogy valakinek gyermeke szülessen mesterséges megtermékenyítéssel, közeledik a 30 százalékhoz. Akinek viszont az első három próbálkozás után nem születik gyereke, annál egyre kisebb az esély, őket újra ki kellene vizsgálni - hozott szakmai érvet a csökkentés mellett a főigazgató.

Falus Ferenc azt javasolja, hogy a megspórolt pénzből növeljék a gyógyszertámogatást, egy próbálkozás ugyanis a támogatással együtt is 100 ezer forintba kerül.

A kevesebb ciklusból körülbelül ugyanannyi gyerek születik majd, mint a mostani többől, ezért igazságosabb lenne, ha nagyobb lenne egy-egy ciklus gyógyszertámogatása - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×