eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kötelező tüdőszűrést rendelhetnek el a TBC miatt

Megfelelő módon zajlik annak a három TBC-s betegnek a kezelése, akik a jelenlegi gyógyszerek többségének ellenálló baktériummal fertőződtek meg - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa. Szükség esetén kötelező tüdőszűrést is elrendelhetnek egy-egy országrészben.

Kovács Gábor elmondta: az újfajta, gyógyszerekkel szemben ellenállóbb TBC-baktérium eddig főleg Afrikában és Kelet-Ázsiában fordult elő nagyobb számban, ugyanakkor Kelet-Európában is észlelték. Az utóbbi időben volt egy nagyobb afrikai járvány, egy közösségben 50-60 esetet észleltek.

A baktérium a hagyományosan alkalmazott TBC elleni gyógyszerek közül a két elsőrendűvel szemben ellenálló, és a másodrendűen alkalmazott gyógyszerek közül is legalább hárommal szemben rezisztens - tette hozzá.

A szakember hangsúlyozta: ezeket a fertőzéseket lényegesebb nehezebben, lassabban és drágábban lehet csak meggyógyítani, ezért nagyon figyelni kell arra, hogy több ember ne fertőződjön meg ezzel a baktériummal.

"Mindenki menjen tüdőszűrésre"

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa szerint szükség van az óvatosságra, mert a Magyarországtól keletre fekvő országokban nagyobb számban fordulnak elő az újfajta fertőzések.

Felül kell például vizsgálni a Magyarországon tartósan letelepedők és munkát vállalók egészségügyi vizsgálatára vonatkozó idegenrendészeti intézkedéseket - vélekedett Kovács Gábor, aki fontosnak nevezte azt is, hogy az embereknek menjenek el tüdőszűrésre.

Magyarországon tavaly kétezer új TBC-s beteget észleltek, amely a nyugat-európai országok adataihoz közelít. Ha viszont emelkedik a TBC-betegek száma, és meghaladja a 100 ezer lakosra vetített 25 esetet egy adott területet, akkor ott az ÁNTSZ kötelezően elrendeli a tüdőszűrést - fűzte hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarország–Spanyolország 7-10

Férfi vízilabda élőben
Magyarország–Spanyolország 7-10

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játssza második csoportmérkőzését a párizsi olimpián. A mi hatosunkban két mérkőzést már lejátszottak kedden, az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×