eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Szakértők vizsgálják a közelmúlt zavargásait

Megalakult az elmúlt időszakban történt fővárosi rendbontások okait és a rendőri intézkedéseket elemző szakértői munkacsoport. Az erről szóló kormányhatározatot hétfőn írta alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a testület feladata, hogy feltárja az események történelmi, történeti és társadalmi hátterét, vizsgálja a hatósági fellépés arányosságát, illetve azok alkotmányos, törvényi és egyéb jogi kereteit, különös tekintettel az érintettek emberi jogaira.

A munkacsoport 60 napon belül értékelést készít és ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára. A kabinet egyúttal arra kérte az érintett rendvédelmi szervezetek vezetőit, hogy a szakmai vizsgálati jelentésüket november végéig juttassák el a testületnek.

A bizottságot Gönczöl Katalin kriminológus professzor, az igazságügyi és rendészeti miniszter főtanácsadója vezeti, tagjai között van - többek között - Györgyi Kálmán nyugalmazott legfőbb ügyész, Bökönyi István egykori büntetésvégrehajtási vezető, Kacziba Antal, az ORFK volt bűnügyi főigazgatója, Halmai Gábor alkotmányjogász, Csepeli György szociálpszichológus és Ormos Mária történész.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×