eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Lenin élt, él és élni fog?

A Tárki felmérése szerint a magyar lakosság 65 százaléka fejlesztené Oroszországgal a gazdasági, 61 százaléka pedig a kulturális-tudományos kapcsolatokat, a politikai viszonyokban azonban óvatosabbak voltak a megkérdezettek.

A Magyar Ruszisztikai Egyesület és Intézet felkérésére végzett közvélemény-kutatás alapján a politikai kapcsolatok bővítését a megkérdezettek mindössze 38 százaléka támogatná.

A szeptember közepén készült, 1033 ember megkérdezésén alapuló felmérés szerint a válaszadók 56 százaléka szerint az oroszok hatottak legkedvezőtlenebbül a magyar történelemre, míg a törököket 50 százalék nevezte meg.

Az oroszt kevesen tanulnák

Arra a kérdésre, hogy mely nyelveket érdemes megtanulni, a megkérdezettek 80 százaléka az angolt nevezte meg az első helyen.
A nyelvek közötti erősorrendben az angol 35 százalékot, a német 27-et, a francia 13-at, az olasz 8-at, a spanyolra 7-et, az orosz pedig 5-öt kapott, vagyis az 1990 előtt kötelezően, azaz a legtöbbeknek tanított orosz a 6. helyre csúszott vissza.

Lenin és Sztálin mint kultúrahordozók

Rokonszenv tekintetében az orosz nép a negyedik helyre került a svédek, a németek, és az amerikaiak mögött.

Az egyetemes kultúra szempontjából legjelentősebbnek tartott három orosz személyiségre vonatkozó kérdésre válaszolva Tolsztojt 18 százaléknyian említették meg, őt követi Puskin 12, majd Lenin 10 és Csajkovszkij 8 százalékkal. Vlagyimir Putyin orosz államfo a 8., Sztálin pedig a 11. helyen végzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×