eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Féltonnányi nukleáris törmeléket emeltek ki Pakson

Az ütemtervnek megfelelően halad a 2003. évi áprilisi üzemzavar következményeinek felszámolása a paksi atomerőműben, eddig 500 kilogramm üzemanyag-törmeléket zártak tokokba a szakemberek - közölte az erőmű vezérigazgatója.

"Mostanra 11 tokot töltöttünk meg üzemanyag-törmelékkel, sikerült a tisztítótartály felső övlemezén egy 60 centiméter átmérőjű nyílást vágni, amelyen keresztül hozzáférhetővé válik a tisztítótartály belső része" - mondta Kovács József.

Hozzátette, hogy az elvégzett vizuális vizsgálat szerint mintegy 30 centiméternyi vastagságban van még törmelék a tartály alsó övlemeze fölött.

Kiemelték a munkaplatformot, folyamatban van a levágott kazettafejek vizsgálata, és amint deklarálják ezek üzemanyag-mentességét, egy nagy aktivitású hulladéktároló tartályba helyezik őket.

A következő lépés az lesz, hogy az átrakó gép segítségével kiemelik a ledugózott tokokat, majd visszahelyezik a munkaplatformot, és folytatják a törmelékek tokokba helyezését a tartály alsó övlemeze fölött.

Az atomerőműben 2003 április 11-ére virradó éjszaka történt a 3-as fokozatú üzemzavar, amikor a leállított 2-es blokk mellett egy nem megfelelő hűtésű tisztítótartályban megsérült 30 darab üzemanyag kazetta.

A helyreállítást a paksi atomerő szakembereinek irányításával a TVEL Konzorcium orosz szakemberei végzik.

A helyreállítás időtartamát hozzávetőlegesen három hónapra becsüli az erőmű vezetése, azonban ez az időpont csak tájékoztató jellegű időpont, nem jelent kötelezettségvállalást az erőmű részéről.

A helyreállítás bekerülési költségét 1 milliárd forintra becsülik.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×