eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Van is, meg nincs is vipera, és egyébként sem így hívják

Nem szerepel a rendőrség eszköztárában a vipera, vagy legalábbis nem így hívják - mondta Budapest rendőr-főkapitánya, miután több újságíró kifogásolta, hogy teleszkópos bottal verték a tüntetőket október 23-án. Sem az ügyészség, sem a rendőprség nem indít vizsgálatot az ügyben.

A Magyar Nemzet címlapképén látható, ahogy a rendőrök viperával bántalmazzák a tüntetőket.

Budapest rendőr-főkapitánya szerint a teleszkópos bot nem rendszeresített eszköz a rendőrségnél. Gergényi Péter később hozzátette: nem minden egységnél van vipera, de nem is így hívják.

Az újságírói kérdésre, miszerint rendszeresített eszköze-e a rendőrségnek a vipera, merthogy több rendőr is használta az eszközt, a budapesti főkapitány azt mondta:

"Tessék egyet mutatni nekem. Tessék, kedves, megmutatni nekem. Nem láttam. Bizonyos egységeknek van rendszeresített, de más az, ami a kínai piacon kapható és más a miénk. És mi nem viperának nevezzük, hanem teljesen más a neve. Kérném szépen, mindent, ami a saját élete, testi épsége, megőrzése érdekében adott esetben még fegyverrel egy tekintet alá is esik - így fogalmaz a törvény - használhat."

Hivatalosan nincs, kézben van

Egy nappal később a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője továbbra is azt mondta, hogy hivatalosan nincs ilyen eszköz a rendőrségnél. De azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök kezébe miként kerülhetett a teleszkópos bot.

Jármy Tibor megjegyezte: nem indítanak vizsgálatot az ügyben. A szóvivő hozzátette: a rendőrségi törvény szabályozza, milyen eszközöket használhatnak a rendőrök.

"Pontosan az eszközt megnevezni én nem tudom, nagyon érdekes, hogy egyébként nincs is pontosan az sem meghatározva a kényszerítő eszközök sorában, hogy a rendőrbot milyen, hogyan néz ki" - tette hozzá a szóvivő.

Az ügyészség nem vizsgálja, hogy a rendőrök használtak-e teleszkópos botot. A vádhatóság, ha feljelentés alapján nyomozást rendel el, akkor vizsgálja meg, miként történt a bántalmazás.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a Magyar Nemzet címlapján látható rendőrök a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz tartoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×