eur:
392.82
usd:
362.98
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Parlament: még egyszer a hétfőről - szégyen vagy tervezett rendőri akció?

A 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján történt események álltak a napirend előtti felszólalások középpontjában a parlamentben szerdán. A KDNP-s Latorcai János szerint a hétfői rendőri akció tervezetten zajlott, a liberális Fodor Gábor pedig szégyennek nevezte a történteket.

Latorcai: tervezett rendőri akció

Még szerdán is témát jelentettek a Parlamentben a hétfői budapesti események. Latorcai János (KDNP) szerint az események nem történhettek véletlenül, az ilyen rendőri akciót meg kellett tervezni. Mint mondta, a rendőrség akadályozta meg a békés ünnepet, és nem tud semmilyen jogalapot felmutatni azokkal szemben, akik a nagygyűlésről békésen szerettek volna hazatérni.

Kondorosi: gazdasági okok exponálódnak

Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitkára válaszában úgy vélte: nyilvánvalóan gazdasági folyamatok exponálódnak, és megjelenik a hatásuk a közbiztonságban, aminek a megóvása politikai konszenzust és önmérsékletet igényel a kormány és az ellenzék részéről egyaránt.

Boross: nem szabad külföldi vendégeket hívni

Az MDF-es Boross Péter hangsúlyozta: a hétfői megmozdulásokon nem volt minden rendben sem a rendőrök, sem a tüntetők oldalán. A volt miniszterelnök úgy vélte, hogy nem szabad többet külföldi vendégeket hívni és nagyobb ceremóniás rendben megemlékezni nemzeti ünnepeinkről, mert a hétköznapok "belerondítanak" legszentebb érzelmeinkbe.

Válaszában az igazságügyi minisztérium államtitkára kijelentette: szabad is és kell is külföldi vendégeket hívni, nem csak azért, mert így az egész világ előtt ünnepelhetünk, hanem mert így részesei lehetnek a mi ünnepünknek. "Nem vigasztal bennünket, de más országokban is gyakoriak a hasonló megmozdulások" - tette hozzá Kondorosi Ferenc.

Fodor: szégyen

Az SZDSZ-es Fodor Gábor viszont szégyennek nevezte az október 23-án történteket, szerinte mindez méltatlan a forradalom emlékéhez. Mint a kormánypárti politikus elmondta, mindenki felelős, ezért önkritikusnak kell lenni, nem szabad másokat vádolni. A kormány elismerte felelősségét, és ezt a másik oldalnak is meg kell tennie - hangoztatta.

Az oktatási tárca államtitkára, Arató Gergely reagálásában az ellenzéket bírálta, álláspontja szerint miattuk nem ünnepelhette meg méltó módon az ország az évfordulót.

Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×