eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Koalíciós vita a fővárosban

Jogellenesen, főpolgármester-helyettesek nélkül tartja első rendes ülését a fővárosi közgyűlés. Demszky Gábor szerint személyi ügyek hátráltatják a koalíciós pártok megállapodását, Molnár Gyula szocialista frakcióvezető szerint ugyanakkor az okozza a vitát, hogy az SZDSZ kiszemelgetné a hatásköröket tanácsnokai számára. Az InfoRádió értesülése szerint vitás a nagyrendezvények, a pr és marketingügyek, illetve a kiemelt fejlesztések felügyelete.

Az MSZP és az SZDSZ koalíciós tárgyalásainak elhúzódása miatt főpolgármester-helyettesek nélkül ülésezik csütörtökön a közgyűlés.

A helyetteseket a jogszabályok szerint már a két héttel ezelőtti alakuló ülésen meg kellett volna választani, így a főváros a jövő héten arra számíthat, hogy az ügyben törvényességi észrevételt tesz a közigazgatási hivatal.

Demszky Gábor az InfoRádió kérdésére elismerte, hogy megrekedtek a tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között.

Állnak a tárgyalások - mondta Demszky Gábor, hozzátéve, hogy nem is nagyon érti, miért.

"Néhány, számomra másodlagos kérdésben vannak viták. Lényegében a struktúra megvan, személyi kérdésekben vannak viták" - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint a szocialista frakciónak kell döntést hoznia az ügyben.

A szocialisták máshogy látják

Molnár Gyula, a szocialista frakció vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy eredeti, három MSZP-s és egy SZDSZ-es helyettest tartalmazó javaslatuk ellenében kaptak egy jó ajánlatot, ami két szocialista és egy szabad demokrata helyettesről és 5-6 tanácsnokról szólt, ám a hatáskörökről már nem sikerült megegyezni.

Az MSZP azt mondja, hogyha azok a területek, amelyeket az eredeti javaslatnál megállapodásnak véltek, az új javaslathoz is hozzárendelhetőek, akkor "lehet e körül konszenzus" - jelentette ki Molnár Gyula.

A szocialista frakcióvezető hozzátette, hogy az SZDSZ például a szocialista kulturális helyettestől vinne el területeket, ami viszont felülírná az eddig kialakított vezetői struktúrát.

A vitás területek

Az InfoRádió értesülése szerint a tervek négy szocialista és két szabad demokrata tanácsnokról szólnak, akik jelentős fizetéssel, kvázi tárca nélküli miniszterként tevékenykednének, és csak a közgyűlésnek tartoznának elszámolással.

Az SZDSZ többek között az egyik majdani tanácsnok, a Demszky Gábor csapatába tartozó Bojár Iván András hatáskörébe csoportosítana át olyan területeket, mint a kulturális nagyrendezvények, vagy a pr és marketingügyek, amit viszont a szocialisták nem tartanak jó ötletnek.

A másik nagy vitatéma a kiemelt fejlesztések ügye, amit az SZDSZ szintén szeretne maga felügyelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×