eur:
388.63
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány: jön a felelősség költségvetése

A kormány elfogadta a 2007-es büdzsé tervezetének valamennyi főbb pontját - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón a felelősség költségvetésének nevezte a jövő évit. A Fidesznek nem tetszik a büdzsé.

A miniszterelnök azt mondta: az államháztartás hiánya a következő években tizedszázalék pontossággal megfelel majd a konvergencia-programban megfogalmazott céloknak.

A pénzügyminiszter a tájékoztatón arról beszélt, hogy nem lesz újabb adócsomag.

Veres János hozzátette: a jogértelmezési bizonytalanságokat megoldó módosítások várhatók.

A pénzügyi tárca vezetője elmondta: a jövő évi költségvetés konszolidált bruttó bevétele a tervek szerint 11.613 milliárd, a kiadás 13.330 milliárd forint lesz. A deficit 1.718 milliárd forint lehet, ez a GDP 6,8 százaléka.

A tájékoztatón ismertetett anyag szerint a központi költségvetés jövő évre tervezett áfa- és társaságiadó-bevétele 10 százalékkal haladja meg az ideit, evából pedig 60 milliárd forinttal több bevétellel számolnak mint 2006-ban.

Az államháztartás egyensúlyát javító különadó és járadék címén tervezett bevétel jövőre megközelíti a 200 milliárd forintot; ennek az elképzelések szerint kevesebb mint 10 százalékát fizetik a magánszemélyek.

A Fidesznek nem tetszik a büdzsé

A megszorítások és az adóemelések költségvetésének tartja a 2007-es büdzsé tervezetét a Fidesz.

Az ellenzéki párt kommunikásciós vezetője azt mondta: a kormány nem reformokat hajt végre, hanem pénzbehajtást.

Szijjártó Péter úgy véli, hogy az intézkedésekre nincs is felhatalmazása a kabinetnek, mert a koalíciós erők hazugságokkal nyerték meg a tavaszi választást.

Az ellenzéki politikus szerint a következő években a családok bevétele csökken majd, ezzel egy időben a kiadásaik növekednek.

Hozzátette: a Fidesz ennek megakadályozására kezdeményezett népszavazást a reformok ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×