eur:
392.81
usd:
362.94
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Orbán: az EU ne nyújtson segítséget "hazug és csaló" kormányoknak

A Fidesz elnöke szerint az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak. Orbán Viktor ezt Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán jelentette ki.

A Fidesz elnöke szerint az Európai Uniónak nem szabad segítséget nyújtania "hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó" kormányoknak.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja az 1956-os forradalom 50. évfordulója kapcsán tartott ünnepi ülést Strasbourgban.

Orbán Viktor 1956 jelentőségének elemzése mellett beszélt az Európa és Magyarország előtt álló új kihívásokról is, megemlítve, hogy a kommunizmus örökségétől nem sikerült megszabadulni, illetve hogy egyre növekvő gazdasági nyomás nehezedik az európai demokráciákra.

Azt mondta: a kommunizmus a "saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat", s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált.

Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a "hazug és csaló" kormányoknak.

Kijelentette azt is: olyan óriásvállalatok működtetik a világgazdaságot, amelyek gyakran erősebbek, mint egy-egy európai ország, s ezek saját szempontjaikat akarják érvényesíttetni, azaz azt szeretnék, ha a politika legfőbb célja a versenyképesség lenne.

Ezt az igényt Orbán Viktor elutasította, ugyanakkor szerinte Közép-Európában több helyütt, így Magyarországon is létrejött a posztkommunista elitek és a versenyképességi ideológia "bizarr egyesülése".

Szerinte ezek az elitek "úgy vélik, hogy ezzel mindent meg lehet indokolni: a munkanélküliséget, az elszegényedést, az áremeléseket, a kulturális és természeti környezet tönkretételét is". Sőt - ahogy fogalmazott - Magyarországon ez az elit nyíltan kijelentette, hogy egy országot úgy kell működtetni, mint egy nagyvállalatot.

"Innen már csak egy lépés, hogy a hatalom, ha érdeke megkívánja, átlépi a jogállamiság határait, ahogy tette Budapesten, amikor a megemlékezők ellen brutális rendőri akciót indítottak, erődemonstrációt mutattak be, az ünneplőkkel szemben brutálisan léptek fel, s habozás nélkül törték le az emberi jogokat" - mondta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×