eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egymásnak esett Orbán Viktor és Veres János a parlamentben

Hosszas vita alakult ki a parlamentben a pénzügyminiszter, és a Fidesz elnöke között a tavalyi év zárszámadása kapcsán. Orbán Viktor a kormány hozzá nem értéséről beszélt, míg Veres János az ellenzéki pártvezető felelősségét firtatta.

A legnagyobb ellenzéki párt nem fogadja el a kormány által benyújtott tavalyi zárszámadást - közölte Orbán Viktor. Egyúttal javasolta, hogy a parlament egyik bizottsága vizsgálja meg, milyen ingatlanokat adtak el a tavalyi évben.

A Fidesz elnökének szavai szerint a kormány szakmai, politikai, erkölcsi alkalmasságának riasztó lenyomata a 2005-ös zárszámadás. "Vagyis, hogy nem állta ki az alkalmasság próbáját" - jelentette ki.

Válságos állapot alakult ki

Mint mondta, a kormány gazdálkodási terveiből lényegi elemek nem teljesültek, 2006 elejére válságos állapot alakult ki, a kormány tudta, de legalábbis tudhatta a gazdaság valós állapotát és megtévesztette az embereket, a rábízott közpénzekkel úgy tűnik felelőtlenül bánt, tudta, hogy válságba fogja rántani Magyarországot.

Orbán Viktor szerint a tavalyi zárszámadás nem függetleníthető a balatonőszödi beszédtől sem. A szövegből három idézetet olvasott fel, amelyek alátámasztják, hogy szándékosan félrevezették Magyarország lakosságát, ismerték a gazdaság valós helyzetét, meghamisították a gazdasági és költségvetési adatokat.

A pártelnök ismertetése szerint a kormány a felmerült kifogásokra, figyelmeztetésekre olyan válaszokkal reagált, mint például a gazdasági miniszter Népszabadságban közpénzen feladott hirdetése, amelyben a sikeres gazdaságról számolt be két nappal azelőtt, hogy nyilvánosságra került a költségvetés megrendülése.

Nem szakmai, hanem politikai vádak

A pénzügyi tárca vezetője minderre reagálva úgy fogalmazott: Orbán Viktor nem szakmai, hanem politikai alapon közelítette meg a költségvetési kérdéseket.

Veres János emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktornak is van felelőssége, mert a kormányzása idején bevezetett kétéves költségvetésből fakadt az azóta törvényben rögzített maradványképzési kötelezettség.

A miniszter kitért arra, hogy mind a Pénzügyminisztérium, mind a Központi Statisztikai Hivatal részéről időben megtörtént a tájékoztatás az ország valós helyzetéről. Végül megjegyezte, most már a Fidesz is elismeri a reformok szükségességét.

Orbán felelősségre vonást sürgetett, Veres szerint nem kell

Ezekre reagálva Orbán Viktor azt mondta, pártja szerint válságkezelő tervre van szükség, aminek két politikai szempontot mindenképpen tartalmaznia kell: nevezzék meg és vonják felelősségre azokat, akik az ország pénzügyi helyzetéért felelősek, illetve garantálják, hogy még egyszer ilyen helyzet ne fordulhasson elő.

Veres János szerint a politikai felelősség kérdését az elmúlt hetekben már rendezték. Hozzátette, most az a lényeg, hogy a konvergenciaprogramot végrehajtsák.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×