eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Egyenként vizsgálják át a Kossuth téri tüntetőket

Hétfőn kezdett el egyeztetni a kormány és a Kossuth téri tüntetők egy csoportja a hétvégi térhasználatról. Ha a demonstrálók a téren maradnak, a Köztársasági Õrezrednek mindenkit át kell vizsgálnia, ugyanis uralkodók, állam- és kormányfők is jelen lesz az 1956-os forradalom emlékére szervezett ünnepségeken.

Ünnepi díszkivilágítás, díjátadó ünnepség, a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonása és kiállítások egész sora - csak néhány abból a több tucatnyi rendezvényből, amelyet a kabinet az 1956-os forradalom 50. évfordulójára a Kossuth térre, a Parlamentbe, vagy annak környékére tervez.

A Kossuth téren azonban szeptember 17. óta zajlik a miniszterelnök lemondását követelő tüntetés, amelyet a demonstrálók október 25-ig jelentettek be a rendőrségen, így 23-án is jogosan demonstrálhatnak a Parlament előtt.

A rendezett és békés ünneplés reményében hétfőn egyeztetés kezdődött a kormány és a tüntetők között, ennek azonban egyelőre nincs eredménye.

Mindenkit át kell majd vizsgálni

Mivel 56 uralkodó, állam- és kormányfő is jelen lesz az ünnepségeken, 2-es védelmi fokozatot rendelt el a Köztársasági Õrezred - mondta az InfoRádiónak Szabó Ferenc parancsnok.

"A Kossuth tér teljes egészét át kell vizsgálnunk. A téren tűz és robbanásveszélyes anyag, fegyver, vagy olyan eszköz, amivel sérülést lehet okozni, nem lehet. Ezeket nekünk el kell távolítani. Ennek érdekében személyi átvizsgálásokat, tűzszerészeti beléptetéseket kell végrehajtanunk. " - hangsúlyozta Szabó Ferenc.

A parancsnok szerint a biztonságot az ünnepségek helyszíneinek 50-70 méteres körzetben kell szavatolniuk. Ezen kívül légtérzár, bizonyos helyeken teljes útzár és parkolási tilalom is érvényben lesz.

Látványosak lesznek az ünnepségek

Az ünnepség szervezésével és lebonyolításával megbízott Merlin Kft. művészeti tanácsadója az InfoRádiónak azt mondta, október 23-án az '56-os forradalom időrendjét figyelembe véve tartják a megemlékezéseket a Műegyetemnél, a Széna téren és a Corvin közben.

Meskó Zsolt hozzátette: több rendkívül látványos eleme is lesz az ünnepségsorozatnak. A Parlament épületére például egy hatalmas lyukas nemzeti színű zászlót vetítenek, így a teljes Országház piros-fehér-zöldben tündöklik majd.

A budai alsó pedig rakpartra különleges kiállítást terveznek, ahol több mint 300 pályaműből áll majd össze egy több kilométeres nemzeti színű szalag.

Meskó Zsolt elmondta azt is, hogy kezdeményezték a Felvonulási tér átkeresztelését '56-osok terére.

Mire megy el a maradék 3 milliárd?

Az október 21-től november 4-ig tartó események 536 millió forintba kerülnek, az '56-os emlékév teljes költségvetése azonban 3,7 milliárd forint.

Arra a kérdésre, hogy ez mire megy majd el, miután az év első felében alig lehetett hallani '56-os ünnepségekről, sem a rendezvényszervező, sem a kormányszóvivő nem tudott válaszolni. Danks Emese azonban későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×