eur:
392.14
usd:
362.65
bux:
73431.84
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Napokon belül elkezdik kiemelni a sérült paksi fűtőelemeket

Napokon belül megkezdődik a paksi atomerőműben a 2003-ban megrongálódott fűtőelemek kiemelése. Kovács József vezérigazgató közölte: a hét végén elvégzik az utolsó ellenőrzést és utána hozzákezdenek az eltávolításhoz.

A paksi atomerőmű vezérigazgatója hangsúlyozta: a munka befejezésének nincs időkorlátja, ütemezése a biztonsági tényezők függvénye. A helyreállítás költségét az erőmű vezetése 1 milliárd forintra becsüli.

A magyar és az orosz szakemberek oroszországi Dimitrovgrádban készült maketten gyakorolták be a kiemelés munkafázisait.

A tisztítótartályban lévő megrongálódott fűtőelemek kiemeléséhez több mint hetvenféle szerszámot kellett megtervezni és elkészíteni, illetve begyakorolni velük a különböző munkafázisokat.

2003. áprilisában karbantartás közben sérültek meg a 2-es blokk fűtőelemei, mert a tisztítótartály konstrukciós hibája miatt hűtési problémák adódtak.

Radioaktív gáz került a reaktortérbe, és ebből valamennyi a kürtőn át a szabadba távozott, de a mérések szerint jóval a megengedett mérték alatt volt a radioaktivitás.

A nemzetközi skála szerint először kettes, majd hármas fokozatba sorolták az eseményt.

Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×