eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Orbán: Gyurcsány kampánykörútja provokáció

Mérséklő hatást kell kifejteni - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a tv2 Napló című műsorában.

"Én (...)  felelősen és mérséklő hatást kifejtve szeretnék csak közreműködni ennek a helyzetnek a megoldásában" - tette hozzá a Fidesz elnöke, arra a kérdésre válaszolva, miért nem ment ki a Kossuth téri tüntetésre, és miért volt ott és szólalt fel pártja alelnöke, Schmitt Pál.

Orbán: Schmitt megkérdezte, ő rábízta

Orbán Viktor közölte: szerinte Schmitt Pál helyesen tette, hogy elment oda, és a téren bejelentette a Fidesz kezdeményezését, amelynek lényege: Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot!

"Ennek a jele ez a fehér szalag, amit hordok" - tette hozzá.

A pártelnök arra a kérdésre, saját döntése alapján ment-e el a tüntetésre Schmitt Pál, vagy ő mondta neki, azt felelte: az alelnök szólt, hogy elmegy a tüntetésre, mire ő azt válaszolta, tegyen belátása szerint.

Szándékosan maradt távol

"Én azért nem mentem el, mert ha elmentem volna, az a benyomás alakulhatott volna ki, hogy a Fidesz áll az egész mögött, illetve a Fidesz ki akarja használni saját céljaira ezt a jelenséget" - fogalmazott a volt miniszterelnök.
 
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy semmilyen demokratikus véleménynyilvánítást nincs joga leállítani. Egyetértett ugyanakkor azzal, hogy "az erőszak rossz válasz a hazugságra".

Orbán: Gyurcsány kampánykörútja provokáció

A Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök kampánykörútjának folytatása felelőtlenség, Gyurcsány Ferenc nyilvános fellépése ma provokáció.

Mint mondta, úgy látja, hogy a miniszterelnök és mindenki, aki kormánypárti oldalról megszólalt az interjú szünetében bejátszott összeállításban, "csak és kizárólag a saját pártpecsenyéjét akarja sütögetni ezen az ügyön".

Orbán Viktor megismételte: egy személyben a miniszterelnököt terheli a felelősség a kialakult helyzetért. Kiemelte: pénzügyi, morális és politikai válság kellős közepén van Magyarország, és fenntartotta véleményét, amely szerint az október 1-jei önkormányzati választás egyfajta "bizalmi népszavazás lehet".

Orbán nem venne részt a szakértői kormányban

A Fidesz-elnök szerint a megoldás a következő lenne: felelősségre vonás, garancia, hogy a történtek nem fordulhatnak újra elő, és korlátozott mandátumú szakértői kormány felállítása.

Mint mondta, esze ágában sincs, hogy ez utóbbiban részt vegyen, ennél - mint fogalmazott - sokkal jobban tiszteli a magyar demokráciát.

"Mi kormányra csak demokratikus választások eredményeképpen fogunk menni" - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarországnak békés, demokratikus, gazdaságilag ésszerű válaszra van szüksége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×