eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Makovecz: hétfő reggel érkezik a petíció a Parlamentbe

Hétfőn reggel adják át Szili Katalinnak, az Orrszággyűlés elnökének a Kossuth téri tüntetők petícióját. Erről Makovecz Imre építész beszélt vasárnap kora este, hozzátéve, hogy annak szövegét a Magyar Művészeti Akadémia termében fogalmazták meg. Tudósítás a Kossuth térről.

Makovecz Imre azt mondta, hogy pénteken járt a Parlamentben, és megbeszélést folytatott a házelnök kabinetfőnökével, akivel ebben az időpontban állapodtak meg.


Hozzáfűzte, hogy Szili Katalin összehívta a házbizottságot, amely valamennyi parlamenti pártot érint, így - megfogalmazása szerint - vége annak a gyalázatnak, hogy hátat fordítson a politika, amikor tízezrek, emberek gyülekeznek minden este, kitéve magukat "a rendőrség bizonyos elemei atrocitásának".

Makovecz Imre ezt alapvető változásnak ítélte a vasárnap óta folyó tüntetések történetében.

Az építész kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány lemondása után ideiglenes kormányra, majd alkotmányozó nemzetgyűlésre van szükség.

Sokan fehérbe öltöztek


Tüntetés a Kossuth téren - vasárnap (2006.09.24.) (képgaléria,

fotók: Herczeg Zsolt)

A Kossuth téren kora este húzták el a rendőrök a Kossuth teret az Országház üres parkolójától elválasztó kordont, amelyre a szervezők kérésére, a létszám növekedésére tekintettel került sor eddig is esténként.

Schmitt Pál Fidesz-alelnök pénteki - és szombaton is hangoztatott - felhívására több tüntető fehér ruhadarabban jelent meg vasárnap a téren, és sokan fehér szalagot tűztek ingükre, blúzukra vagy kabátjukra.

Amnesztiát követeltek

Több szónok is amnesztiát követelt a tüntetések, illetve zavargások kapcsán letartóztatottak számára.

Az emberek között karszalagos "nemzetőrök" járőrözönek, akik figyelik és igazoltatják az újságírókat. Több sátraknál meleg ételt, zsíros kenyeret. almát és ásványvizet osztanak.

Az egyik kerítésre nagy méretű fehér papírlapokat ragasztottak ki, madzagon lógó filctollakkal. Néhánynak üzenőfal, néhánynak "A felelősök fala" a neve. Az utóbbit sűrűn teleírták: MSZP-s és SZDSZ-es politikusok, televízió- és rádiócsatornák, ismert liberális és közéleti személyiségek neve olvasható rajta.

"Köszönjük, CNN!"

Többnyelvű lett a tér, sok helyen látni angol nyelvű feliratokat. Az egyik kifeszített vásznon például az olvasható: "Köszönjük, Robertson, köszönjük, CNN! A szabadság a helyes kérdésekkel kezdődik!"


Egy magyar nyelvű felirat így szól: "október elsején tégy a hazugság ellen!"

A színpadon egy fiatalember azt mondta, hogy szerinte feneketlen zsebű üzletemberek irányítják az országot, akik mindenkit saját alkalmazottaiknak tekintenek. Hozzátette, hogy szerinte a kormány áruba bocsátja az egészségyügyet és eladósítja a diákságot.


Tüntetés a Kossuth téren - vasárnap (2006.09.24.) (képgaléria,

fotók: Herczeg Zsolt)

Egy másik szónok, Kalmár László arról beszélt, hogy ő már háromszor feljelentette Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt csalás, hűtlen kezelés és egyebek miatt. Ez a férfi azt mondta: Gyurcsány Ferencnek négymilliárd forintos vagyona van, de koldusbotra lehet juttatni, ha mindenki feljelenti nem vagyoni kártérítésért. Ugyanő közfelkiáltással megszavaztatta, hogy hétfőn menjen egy három fős küldöttség a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz, tudakolni, hogy mi van a feljelentésekkel.

A színpadon fellépett egy "nemzeti rockot" játszó zenekar, és énekelt Pitti Katalin operaénekes. A 10-12 ezres tömeg ellepte az utat is, a 2-es villamos nem jár, a kereszteződésekben rendőrautók állnak. Késő estére kevesebb mint ezer ember marad a Kossuth téren.

Az InfoRádió helyszíni tudósítója atrocitást nem tapasztalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×