eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Demszky: Orbán kérjen bocsánatot Budapesttől!

Budapest főpolgármestere a Parlament előtti tüntetők hazaküldésére, a szélsőjobboldaltól való elhatárolódásra, a vandálok megbélyegzésére kérte vasárnap a Fidesz elnökét, valamint arra, hogy kérjen bocsánatot Budapesttől mindazért, ami az elmúlt héten történt.

Demszky Gábor az MSZP által rendezett budapesti polgármesteri találkozón azt mondta, hogy a jobboldal és a szélsőjobboldal példátlan szövetséget kötött: a Fidesz soha nem vállalta fel még annyira a MIÉP és a Jobbik szövetségét, mint most.

Az SZDSZ-es politikus szerint csak a vak nem látja az összefüggést Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai és az elmúlt napok eseményei között.

A főpolgármester Orbán elhatárolódására vár

A főpolgármester kitért arra, hogy a Fidesz elnöke a Reuters hírügynökségnek két héttel ezelőtt nyilatkozva a kormány elleni ellenállásra szólított fel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kossuth téri szónokok között ott vannak a szélsőjobboldali politikusok, és mellettük ott van Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő is, aki forradalomnak nevezte az eseményeket.

"Nem hiszek a ki kit győz le politikájában, Orbán Viktor politikájában. Orbán 1998 és 2002 között le akarta győzni Budapestet, kiszárítani, megvonni tőle a fejlesztési forrásokat. A budapestiek 2002-ben meg is büntették ezért Orbán Viktort" - jegyezte meg Demszky Gábor.

A főpolgármester kiemelte: Orbán Viktornak a többi között azért kell elhatárolódnia a szélsőjobboldaltól, mert a Kossuth téren Árpád-sávos zászló alatt ötven, általuk zsidónak tartott politikus nevét olvasták fel.

Demszky szerint Tarlósnak nincs programja

Vetélytársáról, Tarlós Istvánról szólva Demszky Gábor azt mondta: nincs programja, mivel nem akar hitelt felvenni, nem akar fejleszteni, évek óta akadályozza az M0-ás építését, ráadásul a III. kerület - amelynek Tarlós István főpolgármester-jelölt a polgármestere - nem fizet pénzt a főváros rehabilitációs alapjába.
Demszky Gábor kiválónak nevezte a főváros együttműködését a Gyurcsány-kormánnyal, és kitért arra, hogy a nemzeti fejlesztési tervben komoly szerep jut Budapest fejlesztésére a következő hét évben.

Bajnai: Budapest uniós metropolisz

A rendezvényen felszólalt Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos, aki uniós színvonalú metropolisznak nevezte Budapestet, mondván, a GDP-jét tekintve az EU-átlag 90 százalékán van.

"Több, mint 1200 milliárd forintot fordíthat az egész közép-magyarországi régió 2007-2013 között a felzárkózásra" - hangoztatta Bajnai Gordon, aki kulcsfontosságúnak nevezte a magyarországi egészségügy szolgáltatás alapúvá tételét, XXI. századú színvonalúvá változtatását.

Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy a 23 fővárosi kerület koalíciós szövetsége egy világos és működőképes fővárost eredményezhessen az önkormányzati választáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×