eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Mégis tesztelhetik gyerekeken a védőoltást

Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatok sikeres lezárása után engedélyezze a madárinfluenza elleni oltóanyag gyermekeken való klinikai tesztelését.

Korábban a Magyar Tudományos Akadémia azt közölte: etikai szempontból kifogásolja a gyermekek bevonását a tesztekbe.

A testület úgy vélte: az eljárás nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyeket Magyarország is elfogadott.

Az országos tiszti főorvos erre reagálva azt mondta: szükség van arra, hogy a vizsgálatokat gyermekeken is elvégezzék. Bujdosó László hangsúlyozta: a gyermekek számára előállított oltóanyag dózisát nem lehet felnőtteken beállítani, mert egészen más az immunrendszerük.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges influenzajárvány a gyerekeket veszélyezteti leginkább, és akkor már nem lenne idő a kísérletekre.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szeptember 1-jén jelentette be, hogy a madárinfluenza elleni szert kipróbálhatják gyerekeken is.

Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×