INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A magyar euró délibábja: 2008, 2010, 2011

InfoRádió / MTI
A pénzügyminiszter szerint a konvergencia program tervezete alapján 2011-ben lehet legkorábban bevezetni az eurót Magyarországon. Veres János ezúttal sem szólt céldátumról, amin a tapasztalatok és a gazdasági körülmények ismeretében nem is lehet csodálkozni.

Veres János a közszolgálati televízió reggeli műsorában azt mondta, hogy az Európai Bizottság illetékeseivel is egyeztetett álláspont szerint az államadósságról szóló feltétel nemcsak akkor teljesül, ha a deficit GDP-arányos mértéke 60 százalék alatt van, hanem abban az esetben is, ha annak mértéke bár magasabb, de aránya csökkenést mutat.

A pénzügyminiszter hozzátette: a program értelmében 2009-ben tesz majd eleget Magyarország a feltételeknek, vagyis 2011-ben lehet legkorábban euró.

Két dátum már elúszott

A tapasztalatok szerint jól teszi a kormány, ha óvatosan bánik az euróbevezetés dátumával, mivel a korábbi két cél sem teljesült.

Az első, 2008-as céldátumot 2003 júliusában tűzte ki - a jegybank egyetértésével - a Medgyessy-kormány, de 2004 májusában 2010-re módosította a célt. Ez utóbbi mellett a Gyurcsány-kormány is sokáig kitartott, a választások után azonban már nem sok szó esett a 2010-es magyar euróról.

Távolodó kritériumok

Ha az ország az első ütemterv szerint már 2008-ban be akarta volna vezetni a közösségi fizetőeszközt, akkor az államháztartás hiányának idén a GDP három százaléka alatt kellene lennie alá csökkenjen, ezzel szemben a kormány szerint 10,1 százalék lesz.

A Veres János által említett 2011-es csatlakozáshoz 2009-re kellene teljesíteni a maastrichti feltételeket, amit a piaci szereplők többsége nem tart valószínűnek, szerintük legkorábban 2013-ban jöhet a forint helyett az euró.

A konvergenciaprogram kereteit szerdán a munkavállalók, csütörtökön pedig a munkaadók képviselőivel ismerteti a kormány.

A címlapról ajánljuk