INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A szabadság nem lehet kifogás

Infostart / InfoRádió
Törvénysértő az okmányirodák azon gyakorlata, hogy a nyári szabadságolásokra hivatkozva elutasítják az ügyfeleket. Az InfoRádió több hallgatója is jelezte, hogy a gépkocsi tulajdonjogi bejegyzés módosítására több napig kellett várnia, holott az irodáknak minden ügyet azonnal át kell venniük az ügyfelektől. Sajtóhírek szerint akár egy hétnél több is lehet a várakozás.

Az okmányiroda köteles az állampolgárok kérelmét ügyintézésre átvenni - hangsúlyozta a Fővárosi Közigazgatási Hivatal illetékes osztályvezetője. Dargai Eszter szerint ha ezt nem teszik meg, az törvénysértő.

A gépjárműátírásnál például az ügyfélnek 15 napja van arra, hogy a tulajdonosváltozást az okmányirodánál bejelentse. Az okmányiroda a kérelmet köteles átvenni és áttekinteni, hogy az érdemi döntéshez megvan-e minden szükséges irat - mutatott rá az osztályvezető.

Dargai Eszter hozzátette: a gyakorlat egyébként az, hogy ha a kérelem megfelelő, azon nyomban elintézik az ügyet.

Ha a kérelmet nem veszi át valamelyik okmányiroda, akkor először az illetékes jegyzőhöz érdemes fordulni. Ha a panaszra nem érkezik válasz, akkor a következő állomás a közigazgatási hivatal - mondta Dargai Eszter.


A címlapról ajánljuk