INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Miért lett népszerűtlenebb Sólyom László?

Infostart / InfoRádió
Sólyom László elnöki időszakának első éve az emberek számára biztató kezdet után a jelek szerint inkább csalódást hozott. Az államfő népszerűségvesztése meglehetősen rosszat tett az általa képviselt intézménynek is.

A Medián felmérése szerint a körvélemény az elmúlt években igen erős bizalommal volt a köztársasági elnöki intézmény iránt. Az elmúlt hónapokban a hivatal bizalmi indexe is sokat esett, 2003 ősze óta még sosem volt ilyen alacsony, mint júliusban.

A köztársasági elnök népszerűsége ingadozó volt az elmúlt másfél évben - mondta el az InfoRádióban a Medián kutatásvezetője. Hivatalba lépésekor még alig ismerete a közvélemény, és megválasztásának körülményei is rontottak népszerűségén - közölte Bakonyi Eszter.

Munkába állása után azonban néhány hónapon belül igen kedvelt közéleti személyiséggé vált. Népszerűségének visszaesését először a választások utáni hónapban tapasztalták a kutatók.

Ronthatott a megítélésén, hogy az értelmiség egy részének jelentős elvárásai voltak vele szemben, amelyeknek Sólyom László egy ideig eleget is tett, később azonban több ügy inkább csökkentette népszerűségét, mint növelte.

Ilyen volt a március 15-ei állami kitüntetések átadása, valamint a főügyészválasztás is. Ez utóbbi kapcsán az emberek a kompromisszum hiányát látták a mögött, hogy az államfő a jelöltjéről nem egyeztetett a parlamenti pártokkal.

Pozitívan hatott viszont a megítélésére az, hogy megpróbálta a politikát eltávolítani az emberek hétköznapjaitól. Ez újévi beszédében is visszatükröződött, valamint abban, hogy igyekezett a választásokat minél korábbi időpontra kitűzni.

Sólyom László sokakban jóérzést keltett azzal is, hogy részt vett a kerékpárosok budapesti tiltakozó felvonulásán is. 


A címlapról ajánljuk