eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Demszky most győzne

A Medián felmérése szerint a biztos pártválasztók legnagyobb arányban Demszky Gábor jelenlegi főpolgármesterre szavaznának az önkormányzati választáson. Az adatok szerint a megkérdezettek 12 százaléka tartja felelősnek a főpolgármestert a villamos pálya meghibásodásáért.

A jelenlegi szabad demokrata főpolgármesterre a biztos szavazók 52 százaléka voksolna, ha most lennének a választások. Tarlós Istvánt, a jobboldal jelöltjét azonban az emberek 40 százaléka támogatná.

A megkérdezettek egyharmada azonban még nem tudja, hogy kit támogasson. Mivel a helyhatósági választásokon általában kevesebben vesznek részt, mint az Országgyűlés megválasztásán, Karácsony Gergely szerinte valószínűsíthető, hogy a bizonytalanok nem mennek el október 1-jén főpolgármestert választani.

A kutatás megállapította, hogy a helyi politikusok megítélésében a döntő a pártpreferencia. A pártok támogatóinak 80 százaléka saját szervezetének jelöltjét látná szívesen a főpolgármesteri székben.

Azt minden megkérdezett tudta, hogy Demszky Gábor elindul a főpolgármesteri posztért, Tarlós István indulásával azonban csak minden második ember volt tisztában, míg Katona Kálmán (MDF) jelöltségéről négy emberből csak egy tudott. A jelenlegi városvezető előnye így részben ismertségéből ered, ezért a kampány kezdete után csökkenhet.

Kiderült az is, hogy az emberek Budapest helyzetét lényegesen jobbnak látják, mint az országét. A Medián kutatói szerint nem biztos, hogy az országos problémák a helyi kampány témájává válhat.

Demszky Gábor négy évvel ezelőtt, a választás előtt csaknem két hónappal nagyjából ugyanakkora népszerűségnek örvendhetett, mint most. Akkor azonban az MSZP is kiállított ellene egy jelöltet, míg a jobboldali pártok csak egy embert indítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×